Начин на приготвяне
Обелете гъбите от кожицата и ги накълцайте. Измийте връхчетата на копривата със студена вода и отцедете.
Сложете на огъня тенджера с вода да заври. Пуснете в нея копривата да се попари и извадете в купа със студена вода. След това изстискайте с ръце.
В тенджера загрейте 5-6 лъжици олио. Сложете накълцаните гъби на кубчета да се позапържат за около 2 мин. Прибавете нарязания лук и моркова, настърган на едрото ренде. Разбърквайте от време на време за около 2-3 минути.
Залейте с 2. 5 л вода и оставете да заври. Прибавете накълцаната коприва и картофите, настъргани на едрото ренде. Поръсете с вегета и добавете сол на вкус.
Гответе още 15 минути и добавете обеления и настърган домат. Оставете да поври още 5 минути. Към края накълцайте 3-4 стръка девесил.
Разбийте жълтъка в купичка с малко прясно мляко. Сипете в купичката лъжица по лъжица от горещата чорба, след което сипете в тенджерата.
Още по-свежо ще е, ако поднесем с резен лимон.