Начин на приготвяне
Затоплете млякото и в керамична купичка сипете една чашка, разтворете маята с захарта, поръсете с брашно. Оставете да шупне, през това време разбийте яйцата с киселото мляко, прясното и олиото.
Пресейте брашното, добавете солта и направете кладенче, в него сипете млечната смес и активираната мая. Разбъркайте с лъжица докато можете, след което започнете замесването с ръце, месете докато получите средно твърдо гладко тесто. Покрийте тестото с кърпа и оставете да втаса.
Когато е готово втасало го разделете на 5 части, като три от частите са еднакво големи, една по-малка топка за оплитането на средата и една най-малка, от която ще оплетете плитките, с които ще оформите сърцето.
Вземете една от големите топки и разточете на голяма кора, която намажете с олио, навийте на руло и нарежете на рулца, подредете по края на тавата, която не е с голям диаметър, за да се получи висока питка. Преди това покрийте тавичката с хартия за печене и застъпете рулцата. От другата топка по същия начин оформете рулца, но малко по-малки.
Третата топка загладете и с нарязаните ленти от по-малката част тесто оплетете топката, която поставете по средата. Отгоре подредете по-малките рулца и от най-малката топчица разточете кора, нарежете на тънки ленти и оплетете две плитки. Хубаво оформете голямо красиво сърце и краищата, където се събират плитките, може да забодете с клечки, за да не се повдигат при печенето.
Оставете да втаса, след което намажете с разбития жълтък, малко прясно мляко и няколко капки олио. Поръсете със сусам или други семена по ваш избор. Загрейте фурната на 160 градуса, поне при мен е така, това зависи от вашата печка, винаги пека на долен и горен реотан едновременно без вентилатор.
Сложете питката да се пече и след 20-тата минута може да отворите и да проверите и ако имате проблем с реотана може да завъртите тавичката, но в никакъв случай не го правете преди да минат 20 минути, понякога може да спадне и целият ви труд да замине.
Наблюдавайте часовника и на 35-та минута отворете и с дървено шишче пробвайте, като набодете най-високата част на питката, трябва да не остава тесто на шишчето, ако е така аз пека до 40 минути и изключвам фурната, след което не я вадя веднага а след най-много 5 минути. Общото време за хубава висока питка при мен е 40-45 минути.
След като я извадите веднага я вдигнете, като хванете две от крайчетата на хартията, затова и не се режат, за да се извади лесно, сложете я на решетка да изстива и още гореща я намажете с масло.
Цветчетата можете да си изработите от солено оцветено тесто и с необходимите резци, ако ви е трудно можете да я украсите с гумени изкуствени цветя това е по ваш избор. Аз се съобразих със цвета на сватбата, която беше в нежен лилав цвят
Коментари