Начин на приготвяне
Брашно се пресява - понякога не пресявам (когато използвам брашно с набухвател). В него слагам солта и обърквам хубаво.
Маята разтварям в малко хладка вода - изчаквам около 5-10 минути да се активира и прибавям към брашното.
Бърка се с лъжица докато всичко се смеси много добре. След това покривам с фолио и оставям за 12 часа на топло.
След това отново разбърквам тестото, оформям, отново покривам и оставям за час. Пече се в тенджера, йенска тава или в глинен гювеч. Лично предпочитам гювеча - става по -вкусно.
Първо поставяме празен съда с капак във фурната на 220 градуса за 30 минути, след това вадим съда поръсва се с малко брашно и внимателно поставяме тестото вътре.
Затваряме с капака и печем хляба за около 30 минути. След това махаме капака на съда и печем още 15 минути. Вкусът си заслужава.
Хлябът без месене с хрупкава коричка е готов.