Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени патладжани»Патладжани пармиджана (Melanzane alla Parmigiana)

Патладжани пармиджана (Melanzane alla Parmigiana)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Патладжани пармиджана (Melanzane alla Parmigiana)
Снимка: marcheva14
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Прекрасна рецепта с хармонично съчетаващи се вкусове, създадени само за да галят небцето"

Необходими Продукти

  • ЗА СОС МАРИНАРА
  • доматен сос - 1 бутилка от 700 мл
  • лук, стар - 1 глава среден размер
  • чесън - 3 скилиди
  • риган - 2 ч.л., сух
  • зехтин - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • чили - 1 ч.л. пипер, лют
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • ПАТЛАДЖАНИ
  • патладжан - 1 бр., голям
  • яйца - 2 бр.
  • боселек, пресен - 1/2 връзка
  • брашно - 1/2 ч.л.
  • моцарела - 125 г
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • пармезан - малко настърган
  • зехтин - смес с олио за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започва се със сос Маринара. В по-дълбока тенджера се загрява зехтин на средна температура. Наситненият лук се добавя и задушава, докато омекне. Добавя се настърган на ренде чесънът и се оставя за няколко минути, като се разбърква.

Добавя се риган, доматеният сос, солта, черен пипер и водата. Оставя се да къкри за около 20 мин на умерен котлон, като периодично се разбърква. След това време се сваля от огъня и се оставя настрана.

В купа се счупват яйцата, добавя се черен пипер, сол, босилек, нарязан на едро, настърган на ситно ренде пармезан. Разбърква се с вилица.

Патладжанът се почиства и с белачката се обелва на ивици, така че да остане и кора. Нарязва се на филии около 1/2 см., потопява се в брашно, в яйчената смес и се изпържва на 180 градуса мазнина до златисто. Оставя се върху домакинска хартия да се изцеди от излишната мазнина.

Моцарелата, може и пушена, се нарязва на филии.

Върху готовия патладжан се поставят по две филии моцарела, по два цели листа босилек и се захлупва с друг изпържен патладжан. Така се подреждат в тава, покрита с хартия за печене, и се запичат във фурна на 200 градуса само за 7 минути.

Изваждат се от фурната, в чиния се поставя по 2 с.л. от Маринарата, а върху нея се поставя патладжан. Пълнените патладжани се гарнират с листо от босилек.

Източник: Recipe 30

Забележка: За доматения сос съм ползвала оригинални италиански домати, бутилка, защото са с плътен сос и е много малко водата в тях, а имаше и листа от босилек.

В рецептата патладжаните не се изцеждат, а направо се готвят, но аз по принцип ги изцеждам, след като съм ги посолила, след това леко със студена вода ги отмивам от солта и много добре ги подсушавам в домакинска хартия.

Количеството на патладжана беше общо 2 бр. големи и съответно и продуктите ги увеличих.

В сос Маринара накрая на готвенето винаги добавям по 1/4 ч.л. захар, която омекотява вкуса на доматите.

При пърженето на патладжана в тази панировка се получава хубав златист цвят и хрупкава коричка.

Изключително вкусно като всяка италианска рецепта. Хрупкава коричка на патладжана и прекрасно разтекла се моцарела при печенето от фурната.

Патладжаните пармиджана (Melanzane alla Parmigiana) са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
514
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Яница Николова
Яница Николова
Чудесно!
17.07.2018 02:15
marcheva14
marcheva14
Добавям още една снимка към основната рецепта, като добавих и малко Чери доматки отстрани . Прекрасни станаха, леко запечени и поеми от аромата на босилека.
10.07.2017 00:20
1
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Прелест разтопена, в тавичка подредена и моя милост изкушена! Поздравления ще пробвам, на калории вече не смогвам!То на тази вкусотия, всеки може да завиди, ха,ха!
22.06.2017 12:20
3
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Ели, благодаря! Много е добра рецептата, получава се страхотно и най-важното е че не са мазни , а хрупкави. Бях поканила четири дами, защото ние играем бридж и да похапнем преди това, останаха изключително доволни. Лошото е , че отнема малко повече време, но си заслужава! Хайде, най-сърдечен поздрав! Марчето
22.06.2017 12:12
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Страхотно:)Обезателно ще ги пробвам!
22.06.2017 12:04