Начин на приготвяне
Започва се със сос Маринара. В по-дълбока тенджера се загрява зехтин на средна температура. Наситненият лук се добавя и задушава, докато омекне. Добавя се настърган на ренде чесънът и се оставя за няколко минути, като се разбърква.
Добавя се риган, доматеният сос, солта, черен пипер и водата. Оставя се да къкри за около 20 мин на умерен котлон, като периодично се разбърква. След това време се сваля от огъня и се оставя настрана.
В купа се счупват яйцата, добавя се черен пипер, сол, босилек, нарязан на едро, настърган на ситно ренде пармезан. Разбърква се с вилица.
Патладжанът се почиства и с белачката се обелва на ивици, така че да остане и кора. Нарязва се на филии около 1/2 см., потопява се в брашно, в яйчената смес и се изпържва на 180 градуса мазнина до златисто. Оставя се върху домакинска хартия да се изцеди от излишната мазнина.
Моцарелата, може и пушена, се нарязва на филии.
Върху готовия патладжан се поставят по две филии моцарела, по два цели листа босилек и се захлупва с друг изпържен патладжан. Така се подреждат в тава, покрита с хартия за печене, и се запичат във фурна на 200 градуса само за 7 минути.
Изваждат се от фурната, в чиния се поставя по 2 с.л. от Маринарата, а върху нея се поставя патладжан. Пълнените патладжани се гарнират с листо от босилек.
Източник: Recipe 30
Забележка: За доматения сос съм ползвала оригинални италиански домати, бутилка, защото са с плътен сос и е много малко водата в тях, а имаше и листа от босилек.
В рецептата патладжаните не се изцеждат, а направо се готвят, но аз по принцип ги изцеждам, след като съм ги посолила, след това леко със студена вода ги отмивам от солта и много добре ги подсушавам в домакинска хартия.
Количеството на патладжана беше общо 2 бр. големи и съответно и продуктите ги увеличих.
В сос Маринара накрая на готвенето винаги добавям по 1/4 ч.л. захар, която омекотява вкуса на доматите.
При пърженето на патладжана в тази панировка се получава хубав златист цвят и хрупкава коричка.
Изключително вкусно като всяка италианска рецепта. Хрупкава коричка на патладжана и прекрасно разтекла се моцарела при печенето от фурната.
Патладжаните пармиджана (Melanzane alla Parmigiana) са готови.
Коментари