Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Пармиджана с патладжан (Parmigiana di melanzane)

Пармиджана с патладжан (Parmigiana di melanzane)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Пармиджана с патладжан (Parmigiana di melanzane)
Снимка: marcheva14
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Пармиджана Parmigiana di melanzane по традиционна класическа рецепта с изкустиелна коричка от пармезан"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 по - големи
  • доматен сос - 700 г
  • чесън - 2 скилидки
  • сол
  • босилек
  • зехтин - Екстра Върджин
  • яйца - 3 бр. за потапяне
  • брашно
  • галета
  • моцарела - 200 г
  • пармезан - 100 г настъргано
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се обикновен доматен сос.

В касерола се изсипва 3 - 4 с.л. зехтин, прибавя се плътен доматен сос, разполовени по дължина скилидите чесън, накъсани листа босилек и малко сол. Поставя се на умерен котлон към слаб да къкри за около 40 - 45 минути, да се сгъсти. Периодично се разбърква.

Патладжаните се обелват на райета. Нарязват се на филии с дебелина около 1/2 см. Поръсват се със сол, втрива се и се поставят в тавичка под наклон да се отцеди горчивата им вода за около 40- 45 минути.

След това се измиват под течаща вода, подсушават се добре в домакинска хартия.

Поставят се в по-голям найлонов плик и се поръсват обилно с брашно. Разтърсва се добре пликът, да се напудрят с брашно. Изваждат се.

В плоска чиния се изсипват галетата, а в дълбока се разбиват яйцата.

Всяка филийка се потопява в яйце, след това в галета и панираните патладжани се изпържват до златисто.

Моцарелата се накъсва.

В тавичка се сипва малко от доматен сос на дъното.

Подреждат се редица изпържени патладжани. Моята тавичка събира 4 патладжана един до друг.

Намазват се с доматен сос, но не много обилно, не трябва да плуват в сос. Разхвърлят се листа босилек.

Разхвърля се моцарелата.

Поръсва се с настъргано сирене.

Следва отново патладжани, но в обратна посока на първите, доматен сос, босилек, моцарела и сирене. Завършва се патладжанената запеканка с патладжани и пармиджано.

Пече се пармиджана (Parmigiana di melanzane) в загрята фурна с вентилатор на 170 °C за около 35 - 40 минути.

Вижте още ароматни предложения за лазаня с патладжани и рулца от патладжан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: