Начин на приготвяне
Направете си първо закваската от водата, маята и захарта, разбъркайте и оставете да шупне.
Пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте.
Прибавете разбитото яйце и белтъка, олиото и топлото прясно мляко плюс готовата закваска, замесете меко тесто. Поставете тестото в купа и завийте със стреч фолио, оставете да удвои обема си.
Отделете от втасалото тесто 1/3 част и разделете на три части. От тях направете три фитила и ги оплетете на плитка. В тавата от фурната постелете хартия за печене и от останалото тесто оформете кръгла топка и я поставете в средата.
Направете в средата на тестото и дупка с размер на чаша и поставете в нея чаша, обвита с алуминиево фолио. Около нея поставете оплетения венец и го защипете в краищата.
Намажете оформената питка с разбитите жълтък и олио, отгоре поставете символите на празника здравето, религията, късмета и плодородието, изработени предварително от замесеното солено тесто.
Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете за около 35 минути до златисто-кафяв цвят.
Изпечения колак намажете с масло, но без мотивите, поставете върху кърпа с купа шарена сол в средата и за здраве на семейството занесете в църква, за да се освети.