Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Постен летен гювеч на фурна

Постен летен гювеч на фурна

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2143k7641
Постен летен гювеч на фурна
Снимка: Невена Блажева Иванова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Добавете и бучка сиренце към този гювеч, за да бъде удоволствието пълно"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • тиквички - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. зелена
  • лук - 1 голяма глава
  • чесън - 3 4 скилидки
  • моркови - 2 бр.
  • зелен боб - 150 г
  • царевица - 1 кочан млечна сварена
  • гъби - 100 г
  • домати - 3 бр. големи
  • домати - 6 - 7 бр. дребни
  • царевично брашно - 2 с.л.
  • сол
  • олио
  • пушен червен пипер
  • черен пипер
  • подправки - по няколко стръка джоджен, магданоз, босилек, девесил
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо почиствам зеления боб, нарязвам и бланширам в подсолена вода за няколко минути. Картофите и тиквичката обелвам и нарязвам на по-големи парчета, лука на кубчета, морковите на колелца.

Гъбите почиствам с четка и нарязвам на шайби, чушката на малки парчета. Доматите обелвам и настъргвам, а дребните доматчета използвам цели.

От сварената царевица с помощта на ножче изрязвам зрънцата. В дълбок съд в малко олио задушавам лука, чесъна, морковите, картофите, тиквичката.

Доливам вода, колкото да покрие зеленчуците, прибавям зеления боб и царевицата. След като са поомекнали зеленчуците, прибавям настърганите домати, в които съм пуснала щипка захар и съм прибавила червения пипер.

Брашното размивам с хладка вода и добавям към гювеча. Овкусявам със сол. Доливам, ако е необходимо още вода.

Прехвърлям ястието в тава. Подреждам отгоре дребните доматчета. Доовкусявам с прясно смлян черен пипер. Поръсвам с букета от нарязаните зелени подправки. Мятам във фурната и пека около час или до готовност.

Бележка: Всички зелени подправки, билки и зеленчуци /само гъбите са изключение/, които използвах в това ястие, са от моята градина. Всичко беше прясно откъснато, набрано и събрано. Наистина вълшебно вкусно се получи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: