Начин на приготвяне
Чушките се измиват, отстраняват се семките, като капачетата ги отделяме за по-късно.
Патладжанът се обелва и нарязва на малки кубчета, поръсва се със сол и се оставя за 15 минути настрани. След това се изстисква с ръце, за да се отдели горчивината му. Морковът се реже на ситни кубчета, също и червената чушка.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтина. Слага се каймата и се пържи да стане на трохи.
Добавят се нарязаната чушка, морковът и кубчетата патладжан.
Постепенно се прибавя брашното, червеният пипер и накрая почистеният и измит ориз, доливам малко вода, зеленчуковият бульон, подправките. Готви се, докато оризът понабъбне. Накрая се добавя накълцаният на едро чесън и се обърква добре. Сваля се от котлона.
Чушките се пълнят със сместа, слагат им се капачетата, нареждат се легнали в предварително намазана с олио тавичка, а между тях се нареждат измитите доматчета, долива се малко вода, поръсва се с брашното и със тънка струйка зехтин или олио.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Поднесете пълнените чушки, гарнирани с изпечените доматчета и листенца пресен магданоз.
Пълнените чушки с патладжан, кайма и ориз са много вкусни!
Ако обичаш пълнени чушки, опитай непременно и другите ни изпитани рецепти за пълнени чушки с кайма, пълнени чушки с ориз или пълнени чушки с вкусен сос.