Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с леща и патладжан

Мусака с леща и патладжан

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Мусака с леща и патладжан
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
140 мин.
Порции
15
"Постна веган мусака, която ще накара дори любителите на мръвката да преглъщат лакомо"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • тиквички - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • картофи - 1 кг
  • чесън - 4 скилидки
  • леща - 1 ч.ч.
  • домати - 4 бр.
  • олио
  • сол
  • риган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и се сваряват заедно с чесъна. Когато са сварени, се отделят 3 ч.ч. от бульона.

Единият домат се нарязва на дребно, а лукът - на ситно.

В загрято олио се запържва лукът. Към него след това се добавят лещата и нарязаният домат. Разбърква се и се налива бульонът. Оставя се да ври 40-50 минути.

През това време се обелват тиквичките и се нарязват на ленти. Обелва се и патладжанът, нарязва се на ленти по дължина, посоляват се и се оставят 20 минути да се отдели горчивият сок.

Когато лещата е готова, се слага сол и риган. В тава на дъното се нарежда патладжанът, върху него се изсипва сместа с лещата, а отгоре тиквичките, които се поръсват с олио. Слага се да се пече на 180-190 градуса за около 40 минути или докато омекнат тиквичките.

Когато това стане, тавата се вади и се нарежда един ред от другите три домата, нарязани на кръгчета и с премахнато семе. Отгоре им се слагат картофите, нарязани на кубчета, и се връща във фурната да се запекат още до около половин час.

*Направих и заливка (олио, брашно, растително мляко и сол на вкус) веднага след като сложих и картофите и върнах тавата във фурната, но нямах достатъчно мляко и съответно стана малко. Извадих тавата, щом беше готова заливката, и наръсих просто навсякъде по малко и така се получи отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: