Начин на приготвяне
Картофите се обелват и се сваряват заедно с чесъна. Когато са сварени, се отделят 3 ч.ч. от бульона.
Единият домат се нарязва на дребно, а лукът - на ситно.
В загрято олио се запържва лукът. Към него след това се добавят лещата и нарязаният домат. Разбърква се и се налива бульонът. Оставя се да ври 40-50 минути.
През това време се обелват тиквичките и се нарязват на ленти. Обелва се и патладжанът, нарязва се на ленти по дължина, посоляват се и се оставят 20 минути да се отдели горчивият сок.
Когато лещата е готова, се слага сол и риган. В тава на дъното се нарежда патладжанът, върху него се изсипва сместа с лещата, а отгоре тиквичките, които се поръсват с олио. Слага се да се пече на 180-190 градуса за около 40 минути или докато омекнат тиквичките.
Когато това стане, тавата се вади и се нарежда един ред от другите три домата, нарязани на кръгчета и с премахнато семе. Отгоре им се слагат картофите, нарязани на кубчета, и се връща във фурната да се запекат още до около половин час.
*Направих и заливка (олио, брашно, растително мляко и сол на вкус) веднага след като сложих и картофите и върнах тавата във фурната, но нямах достатъчно мляко и съответно стана малко. Извадих тавата, щом беше готова заливката, и наръсих просто навсякъде по малко и така се получи отгоре.