Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусака с леща и патладжан

Мусака с леща и патладжан

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7785k1k3k11
Мусака с леща и патладжан
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
08/07/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
140 мин.
Порции
15
"Постна веган мусака, която ще накара дори любителите на мръвката да преглъщат лакомо"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • тиквички - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • картофи - 1 кг
  • чесън - 4 скилидки
  • леща - 1 ч.ч.
  • домати - 4 бр.
  • олио
  • сол
  • риган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и се сваряват заедно с чесъна. Когато са сварени, се отделят 3 ч.ч. от бульона.

Единият домат се нарязва на дребно, а лукът - на ситно.

В загрято олио се запържва лукът. Към него след това се добавят лещата и нарязаният домат. Разбърква се и се налива бульонът. Оставя се да ври 40-50 минути.

През това време се обелват тиквичките и се нарязват на ленти. Обелва се и патладжанът, нарязва се на ленти по дължина, посоляват се и се оставят 20 минути да се отдели горчивият сок.

Когато лещата е готова, се слага сол и риган. В тава на дъното се нарежда патладжанът, върху него се изсипва сместа с лещата, а отгоре тиквичките, които се поръсват с олио. Слага се да се пече на 180-190 градуса за около 40 минути или докато омекнат тиквичките.

Когато това стане, тавата се вади и се нарежда един ред от другите три домата, нарязани на кръгчета и с премахнато семе. Отгоре им се слагат картофите, нарязани на кубчета, и се връща във фурната да се запекат още до около половин час.

*Направих и заливка (олио, брашно, растително мляко и сол на вкус) веднага след като сложих и картофите и върнах тавата във фурната, но нямах достатъчно мляко и съответно стана малко. Извадих тавата, щом беше готова заливката, и наръсих просто навсякъде по малко и така се получи отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: