Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Бухти»Бухти с мая и сметана

Бухти с мая и сметана

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Бухти с мая и сметана3 / 3
01/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
30
"Бухти-пухкавелки за закуска Поднесете със сладко или солено - вие избирате"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • вода - 50 мл топла
  • готварска сметана - 50 мл
  • прясно мляко - 50 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 0. 5 ч.л.
  • брашно - около 600 г
  • прясна мая - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята с топлата вода и захарта.

В купа пресейте брашното и добавете солта, разбитите с вилица яйца, смесени с прясното мляко и сметаната, оцета и активираната мая.

Замесете гладко, меко и нелепнещо по ръцете тесто. Покрийте купата със стреч фолио и я поставете в хладилника за 90 минути.

Върху обилно набрашнен плот (без да премесвате тестото) разточете на дълга и правоъгълна кора и нарежете триъгълни парчета с остър връх и ги оставете докато се нагрее олиото, за да се отпусне самото тесто.

Загрейте повечко олио в тиган на слаб огън, подчертавам - на слаб огън, за да се пържат бавно и надуват постепенно и най-вече да не изгорят отвън, а отвътре да са глетави.

Подредете готовите бухти върху кухненска хартия, за да им се абсорбира излишната мазнина.

Сервирайте топли със сирене, мед или любимото ви сладко. Пухкави, крехки и кухи отвътре и изобщо не са мазни!

Бухтите с мая и сметана са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: