Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ориз на тиган»Ориз със скариди и миди

Ориз със скариди и миди

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Ориз със скариди и миди
Снимка: Зори
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Гурме изкушение, което си заслужава"

Необходими Продукти

  • ориз арборио - 300 г (ризон или друг подходящ объл ориз)
  • миди - 100 г (почистени и замразени)
  • скариди - 200 г (почистени и замразени)
  • кралски скариди - 4 бр.
  • масло - колкото една кибритена кутийка
  • зехтин - 4 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • лук - 1/2 глава
  • бяло вино - 150 мл
  • бульон - 1 л (рибен или зеленчуков)
  • лимонов сок - 3 с.л.
  • магданоз - 2 с.л. ситно нарязан
  • магданоз - няколко стръкчета
  • пармезан - 1/2 ч.ч. (или кашкавал)
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тиган се загрява 2 с.л. зехтин и маслото. В него се запържват скаридите и мидите за няколко минути. Отстраняват се от огъня.

Бульонът се поставя на котлона леко да къкри.

В останалата мазнина се се задушават чесънът и лукът за 5-6 минути. Прибавя се оризът, бърка се 1 минута, прибавя се виното и се вари, докато течността се абсорбира.

Добавя се бульонът черпак по черпак, като се бърка непрекъснато и се изчаква всеки път напълно да се поеме от ориза. Когато оризът е почти готов, прибавете мидите и скаридите и оставете за 5 минути, да се досготвят. 

Готовият ориз се подправя с лимоновия сок, сол, черен пипер и ситно нарязания магданоз и веднага се сервира.

Преди сервиране в ризотото се прибавя 1/2 ч.ч. настърган пармезан (или кашкавал) и във всяка порция се слага по една цяла кралска скарида и стрък магданоз.

И да не забравите да изстудите бялото вино за да си кажем наздраве!

Оризът със скариди и миди е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: