Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Патладжанова мусака

Патладжанова мусака

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Патладжанова мусака1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6-8
"Спечелихте ни още на мусака, но щом чухме, че е с патладжани - задължително ще я опитаме!"

Необходими Продукти

  • патладжани - 1 кг
  • кайма - 500 г
  • олио - или зехтин
  • лук - 1 глава кромид
  • бяло вино - 100 мл. сухо
  • домати - 600 г
  • магданоз - 1/2 връзка
  • индийско орехче - 1 ч.л. равна
  • сол
  • за заливката
  • яйца - 2 броя
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 - 2 с.л.
  • черен пипер
  • кашкавал - 200 г или друг вид твърдо сирене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте патладжаните и ги обелете. Нарежете ги на филии, поръсете ги със сол и ги оставете да се отцедят от горчивия сок. После ги измийте и ги подсушете.

Загрейте малко олио в тиган и запържете скълцания лук. Добавете каймата и бъркайте, докато се запържи и тя. Прибавете малко от подправките на вкус и предварително настърганите домати. Разбъркайте за кратко и снемете от котлона.

В подмазнена тава наредете ред патладжани, които по желание може предварително да се запържат, оваляни в брашно. Всеки ред патладжани покривайте с малко кайма. Щом наредите ястието, сложете да се пече в загряна на 180 градуса фурна за около 35-40 минути.

Разбийте съставките за полива добре, като накрая разбъркате с настъргания кашкавал. Залейте ястието и върнете да се запече до приятен и златист загар. Поднесете патладжанената мусака леко охладена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
512
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

m
m
6te probvam i 6te vidq dali stava
04.06.2015 15:52