Начин на приготвяне
Нарежете патладжаните на колелца и го посолете. Оставете ги за около половин час да пуснат горчивия си сок.
Оставете зехтина да се загрее и в него изпържете измитите и подсушени патладжани. След като ги извадите, ги оставете да се отцедят.
Каймата се задушава в горещия зехтин заедно с лука и чушките. Когато каймата си промени цвета, се добавя доматеното пюре. Гответе още 3-5 минути, като постоянно разбърквате. Посолете и подправете с черен пипер. Прибавете доматите и гответе още 3-4 минути. Сипете вътре и доматеното пюре.
В тава наредете последователно кайма и патладжани. Най-отгоре трябва да бъде кайма. Налива се вода (1 ч.ч.) и мусаката се пече на фурна, докато течността се изпари.