Хляб с домашен квас

ДеницаДеницаНовак1317
18/08/2017
"Опитате ли го веднъж, повече няма да погледнете към щанда с хляб в магазина."
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции2 бр.
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 456
  • Преглеждания за месеца44
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • квас - 1 бурканче от детска храна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 1 ч.ч. бяло
  • брашно - около 600 г тъмно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Квасът се съхранява в хладилник и се ''събужда'' по следния начин:

налива се в стъклена купа, прибавя се солта, захарта и бялото брашно. Разбърква се с дървена бъркалка и се покрива със стреч фолио.

След час-час и половина започва да прави мехурчета. Разбърква се и започва добавянето на тъмното брашно, докато се измеси средно твърдо хлебно тесто. Намазва се с олио и отново се покрива с фолиото.

Втасва около 3 часа в зависимост от температурата. След като втаса, се оформят хлебчета (без много мачкане) и се слагат в намаслени формички. Втасва 30-40 мин. Поръсва се с брашно и се пече 25-30 мин. на 200 градуса.

След първото втасване може да се отдели от кашичката в бурканче от детска храна. Прибира се в хладилника и така до следващото месене.

Този хляб е много вкусен - има леко кисел вкус и не се съхранява в найлон, а завит в кърпа.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар