Сватбена торта

А. БорисоваА. БорисоваНовак
21/07/2012
"Готови ли сте да ни кажете ДА?"
Приготвяне90 мин.
Готвене60 мин.
Общо150 мин.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо7 408
  • Преглеждания за месеца34
  • Преглеждания за седмицата16
  • Рейтинг4.4 от 5

Необходими Съставки

  • за блатовете
  • брашно - 225 г
  • яйца - 6 броя
  • захар - 170 г пудра
  • масло - 75 г разтопено краве
  • за шоколадовия крем
  • сметана - 600 г заквасена
  • течен шоколад - 450 г качествен
  • желатин - 1 и 1/2 пакетче
  • лешници - 100 г натрошени
  • за маслен крем за покриване
  • масло - 125 г
  • пудра захар - 2/3 ч.ч.
  • какао - 1 с.л. горчиво
  • сол - 1 щипка
  • ликьор - 1 с.л. шоколадов
  • мляко - 1 с.л.
  • ванилия - капки есенция
  • шоколад - 1 ч.ч. течен
  • за украса
  • пудра захар - 500 г
  • желатин - 10 г
  • вода - 50 г
  • лимонов сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блатовете разбийте жълтъците със захарта на гладък крем в съд на водна баня на котлона. Разбиването става на слаб котлона и щом сместа стане на пухкав крем, се снема и се разбива непрекъснато за още 3 минути. Добавете охладеното разтопено масло и пресятото брашното, като бъркате с лъжица, колкото да се хомогенизират и спирате с бъркането, за да не спадне сместа.

След това внимателно разбърквате с разбитите белтъци. Пандишпановия блат може да се приготви и като разбиете първоначално яйцата на веднъж цели, без накрая да добавяте разбитите белтъци. Сипете 1/2 от сместа в застлана с хартия за печене форма с диаметър 20 см. Изпечете двата блата един след друг в загряна на 180 градуса фурна. Готовите блатове се охлаждат напълно и се разрязват на 2, за да се получат общо 4 блата.

За крема на сватбената торта разбийте сладкарската сметана много добре. Разтопете леко течния шоколад и добавете в него предварително разтворения в малко вода и разтопен желатин. Бъркайте бързо и оставете сместа да се охлади. След това внимателно смесете с разбитата сметана, като бъркайте с шпатула. Накрая леко разбъркайте с натрошените лешници.

За масления крем за покриване разбийте мекото масло с пудрата захар, щипка сол, какаото, ванилията, ликьора, прясното мляко и леко втечнения, но все пак нетопъл шоколад. Ако е нужно може да добавите малко повече прясно мляко.

В подходящ поднос слепете четирите блата (по желание съвсем леко се сиропират с прясно мляко или захарен сироп) с шоколадовия крем. Отгоре намажете тортата с масления крем за покриване и добре загладете. Сложете тортата на хладно, докато приготвите захарното тесто за розите за украса.

За захарното тесто за украсата разтворете желатина в малко вода за 10-15 минути. Разтопете го за кратко в съд на котлона и добавете в него пресятата пудра захар. Добавете и съвсем малко лимонов сок. Първоначално бъркайте, а след това месете с ръце. Ако е рядко, добавете още пудра захар. Месенето отнема около 15 минути, докато се получи еластична маса, напомняща пластелин. По желание може да оцветите захарното тесто със сладкарска боя. От така приготвеното тесто късайте малки парченца, разточвайте ги гладко и оформяйте листчета за розите, които се завиват едно в друго.

Получените рози се слагат в единия край на тортата, като се правят няколко с различна големина. Една част от тестото оцветете със зелено и оформете листчетата на розите, като отново разточвате тънко парчета тесто, изрязвате форма на лист, леко с нож правите резки, за да заприлича на листо и леко завити подреждате около розите.

Рейтинг

5 6
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар