Начин на приготвяне
В 100 мл хладка вода сипваме сухата мая и захарта, разбърква се оставяме да бухне.
В средата на пълнозърнестото брашно сипваме активираната мая, останалата вода, сол, олио, слънчогледовите семена и замесваме тесто. Покрива се с фолио и оставяме за 1 час да удвои обема си.
През това време нарязваме лук на полумесеци в купа. Добавя се сол, черен пипер, риган, босилек, мащерка и оставяме за 1 час, така става мек и вкусен.
Маслините нарязваме на полумесеци на едро. Втасалото тесто се разделя на две части, при мен една голяма и две по малки.
С пръсти се оформят питки, така че да се получи ръбче. Отгоре се разпределя маринован лук, маслини и листа пресен босилек. Печем фокачата в загрята фурна 180 градуса за 30 -35 минути.
Поднасяме топли с пресни зеленчуци и парче сирене.
Уникален вкус. Пълнозърнестата фокача с маринован лук и маслини е готова.