Начин на приготвяне
Измиваме смокиновите листа и зеленчуците и ги почистваме. На краставичките изрязвам крайчетата.
На дъното на трилитровият буркан поставям смокиновите листа и скилидката чесън. Посипвам сол, захар и оцет.
Подреждам плътно корнишоните, като между тях поставям парченца от моркова и лукa. Най отгоре подреждам съцветията от копър и добавям синапеното семе. Доливам с филтрирана или изворна вода до ръба на буркана.
Оставям го на хладно в мазата и всеки ден в продължение на една седмица разклащам буркана, за да се разтворят съставките.
Съвет: Поставете бурканите в съд или леген, защото в първите два-три дена е възможно в процесът на ферментация да шупнат малко.
Тези мариновани корнишони траят дълго време. Това лято ми се наложи да използвам от миналогодишните, чийто вкус и консистенция не са се променили, хрупкави и с бистра марината.
Коментари