Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача от Генуа с картофи

Фокача от Генуа с картофи

11/09/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
1
"Ако не сте опитвали подобна фокача, веднага запретвайте ръкавите и си я пригответе, защото не знаете какво изпускате"

Необходими Продукти

  • картофи - 2 бр. средно големи
  • брашно - 400 г
  • сол - 2 ч.л.
  • мая - 7 г суха
  • зехтин - 150 мл
  • захар - 1 с.л
  • вода - + прясно мляко (150 мл топло)
  • морска сол - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете картофите и ги сварете в подсолена вода до готовност. Охладете ги и ги намачкайте на картофено пюре. Разтворете маята, заедно със захарта в топлата, течна смес от водата и прясното мляко.

Пресейте брашното и оформете кладенче. Изсипете течността, добавете солта и 100 мл от зехтина.

Прибавете картофеното пюре /може да има и по-големи парченца от картофите, така се забелязват и е по-вкусно/. Омесете еластично тесто.

Сложете тестото в намазнена купа и го покрийте с кърпа, за да втаса.

Готовото тесто оформете на топка и го сложете в тава за печене с обилно намазано дъно и стени със зехтин. Оставете отново тестото за известно време, за да се надигне.

Втасалата фокача намажете със зехтин, поръсете с брашно и ситна морска сол.

Изпечете в загрята фурна до златист загар.

Фокачата от Генуа с картофи е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Веселина Константинова
Веселина Константинова
Здравей, Миме! Течните съставки - вода и мляко са 150 мл. Може да разделиш 1/2 мляко и 1/2 вода или пък може водата да ти е в повечко от млякото и обратно, но общото количество да е 150 мл . Просто разтваряш маята в течността, не е необходимо да става кашичка. Дано да съм го обяснила ясно
Поздрави!!!
24.08.2017 22:31
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Весе, здравей!
Хареса ми рецептата и бих искала да я повторя, но нещо не ми е ясно, цитирам: " разтворете маята..... в топлата, течна смес от водата и прясното мляко", колко е тази вода като милилитри, примерно, аз мога в повече вода да си сваря картофите, а и винаги си ги сварявам в повечко вода. Да стане на кашичка, когато се добави маята, захарта и млякото ли? Извинявай, но нали знаеш, че аз си работя само в грамаж и точни милилитри, навик, това съм си аз. Благодаря, ако ми отговориш! Марчето
24.08.2017 22:14