Начин на приготвяне
Обелете картофите и ги сварете в подсолена вода до готовност. Охладете ги и ги намачкайте на картофено пюре. Разтворете маята, заедно със захарта в топлата, течна смес от водата и прясното мляко.
Пресейте брашното и оформете кладенче. Изсипете течността, добавете солта и 100 мл от зехтина.
Прибавете картофеното пюре /може да има и по-големи парченца от картофите, така се забелязват и е по-вкусно/. Омесете еластично тесто.
Сложете тестото в намазнена купа и го покрийте с кърпа, за да втаса.
Готовото тесто оформете на топка и го сложете в тава за печене с обилно намазано дъно и стени със зехтин. Оставете отново тестото за известно време, за да се надигне.
Втасалата фокача намажете със зехтин, поръсете с брашно и ситна морска сол.
Изпечете в загрята фурна до златист загар.
Фокачата от Генуа с картофи е готова.
Коментари
Поздрави!!!
Хареса ми рецептата и бих искала да я повторя, но нещо не ми е ясно, цитирам: " разтворете маята..... в топлата, течна смес от водата и прясното мляко", колко е тази вода като милилитри, примерно, аз мога в повече вода да си сваря картофите, а и винаги си ги сварявам в повечко вода. Да стане на кашичка, когато се добави маята, захарта и млякото ли? Извинявай, но нали знаеш, че аз си работя само в грамаж и точни милилитри, навик, това съм си аз. Благодаря, ако ми отговориш! Марчето