Бърза туршия в трилитрови буркани

26/08/2017
"Колкото по-голям е бурканът с туршията, толкова по-дълго ще има от нея "
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо75 604
  • Преглеждания за месеца1271
  • Преглеждания за седмицата131
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • камби - 3 кг
  • моркови - 1 кг
  • зелени домати - 10 бр.
  • чорбаджийски чушки - 10 бр.
  • целина
  • корнишони - 5 - 6 бр.
  • Марината за 2 буркана от 3 литра
  • вода - 3 литра
  • оцет - 2 ч. ч.
  • захар - 1 ч. ч.
  • сол - 1 ч. ч.
  • бахар - 10 зрънца
  • черен пипер - 20 зърна
  • дафинов лист - 3 - 4 бр.
  • аспирин - 4 бр. (по 2 на буркан)
  • копър
  • листа от смокиня - 4 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Камбите се измиват, почистват от семената и нарязват на парчета. Морковите се белят и нарязват на колелца, зелените домати на полумесеци, корнишоните на едри кръгчета.

Всички зеленчуци се смесват в голям съд. Нарязва се връзка целина и с ръце се обърква всичко.

В голяма тенджера наливаме 3 литра вода, това са 14 ч. ч., добавя се винен оцет, захар, сол, бахар, черен пипер и дафинов лист.

Загрява се на котлона и се бърка докато се разтопи солта и захарта, снема се и леко се охлажда.

На дъното на два буркана от 3 литра се поставят по 2 листа измити от смокиня и стрък или цвят от копър. Пълним с нарязаните зеленчуци догоре, тук-там поставям две-три чорбаджийски чушки.

Заливаме с марината до горния ръб и поставяме отгоре по 2 аспирина на буркан. Затварям с найлонова капачка, разклащам и оставям на хладно.

Първите 3-4 дни се разклащат, ако е нужно се долива от маринатата. Остана ми точно 1 чаша за доливане. Съветвам да опитвате марината на вкус, ако иска добавете още сол, направете по ваш вкус.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар