Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлото прясно мляко със захарта, добавете разбитото яйце и разтопеното масло, разбъркайте добре. Бавно добавете пресятото брашно при непрекъснато бъркане с шпатула до еднородна гладка смес.
Завийте купата със стреч фолио и оставете на топло да втасва за около 1 час, на повърхността на тестото трябва да се образуват мехури.
Нагрейте олио в тесен и дълбок тиган, с мокра лъжица (аз ползвах за сладолед) гребвате и леко оформяте топче от сместа, без да я разбърквате предварително.
Пържите поничките до желания от вас загар от всички страни, вадите с решетъчна лъжица и подреждате върху дебел слой хартия за печене.
Отделно в цедка смесете пудрата захар, ванилията и канелата, разбърквате.
Подредете поничките в подходяща чиния за сервиране, поръсете със смесената пудра захар, полейте с мед и поръсете със стафиди (количеството е по ваше желание).
Сервирайте и се насладете на гръцките понички – Локумадес.
Коментари