gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Македонска бутер погача

Македонска бутер погача

Мария СимоваМария Симова
Гуру
2k17k3k18k21
Македонска бутер погача
Снимка: Мария Симова
1 / 3
16/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
16
"Само погледнете как пластовете сами са се отделили един от друг...много добра рецепта!"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • топла вода - 100 мл
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л. равна
  • мая - 20 г прясна
  • брашно - 700 г +50 г за разточване
  • краве масло - 200 г за намазване на корите
  • белтъци - 2 бр. за намазване на погачата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте. Отделно разтворете маята в 100 мл топла вода, добавете захарта и разбъркайте, докато се разтворят.

Разбийте яйцата, жълтъците и киселото мляко, добавете ги в брашното. Прибавете разтворената мая и замесете меко тесто.

Покрийте купата със стреч фолио и оставете на топло да втасва за 1 час.

Поръсете работния плот обилно със брашно и размесете втасалото тесто. Нарежете го на 6 равни части и оформете топки.

Всяка топка разточете на кора 35 см и ги положете една върху друга, като помежду им мажете с мекото масло, най-горната кора не мажете.

Разточете наслоените кори на една голяма кора с диаметър 60 см, намажете я с останалото масло и нарежете на 16 триъгълника, които навивате на кифлички.

Намажете тава 26 см в диаметър с меко масло и поръсете с брашно. Наредете няколко кифли в кръг около стената на тавата а останалите разположете вътре в кръга.

Намажете оформената погача с разбитите белтъци и оставете така за около 30 минути. След определеното време поставете тавата в предварително загрята фурна на 200 градуса и печете за около 40-45 минути.

Изпечената погача завийте с чиста кърпа, за да се задуши и омекне.

Македонската бутер погача е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: