Гръцки пай

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Гръцки пай2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
"Богат и изключително вкусен гръцки пай със спанак и фета сирене"

Необходими Продукти

  • кори - 250 г за баница
  • спанак - 400 г
  • домати - 175 г сушени в зехтин
  • фета - 200 г сирене, натрошено
  • яйца - 3 броя
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистения спанак сложете в съд на котлона с 4 с.л. вода, за да се попари. Прехвърлете го в гевгир, оставете да се охлади и изстискайте излишната течност. Нарежете по-едро спанака, както и сушените домати и ги объркайте с натрошеното фета сирене. Накрая объркайте хубаво и с яйцата.

Зехтинът от сушените домати изцедете в купичка. Вземете лист от корите и го намажете със зехтина. Сложете го с мазната страна надолу във форма с махащи се страни с диаметър 26 см.

Малка част от листа трябва да излиза отстрани. Направете същото и с останалата 1/2 от корите, като ги слагайте кръстосано, за да може отвсякъде да излизат висящи крайчета.

Отгоре разпределете плънката равномерно и покрийте с останалите кори. Горните кори пак мажете със зехтина от доматите, но ги надипляйте. Върху тях прехвърлете висящите краища и добре намажете отгоре със зехтин.

Сложете гръцкия пай да се изпече в загряна на 180 градуса фурна за около половин час. Когато корите му станат златисти и хрупкави, паят е готов. Поднесете го на парчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
56
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

дими
дими
това е спанакопита,но къде е зеленият лук
07.05.2015 08:12
7
еva
еva
Само дето снимката не е от рецептата
11.01.2014 17:01
9
viokla
viokla
Чудесна баница със спанак .
!
21.11.2013 14:02
5
1