Начин на приготвяне
Накиснете нахута от предната вечер във вода. На следващата сутрин го отцедете и го сложете с нова вода да се свари напълно. По желание отделете люспите на нахута, но може и да ги оставите.
Докато нахутът се вари, сложете целия патладжан и тиквичка да се изпекат в тава, застлана с алуминиево фолио. Обелете патладжана и заедно с почистената тиквичка ги нарежете на парчета.
Пиперките също опечете, обелете и почистете от дръжки и семки. В подходящ съд пасирайте смесените нахут, чушки, патладжан, тиквички с около 1 ч.ч. бульон от варенето на нахута. Ако искате да направите хумусът по-гъст, сложете по малко количество течност.
Към пасираната смес добавете скълцания чесън, лимоновия сок, зехтина, подправките на вкус и отново пасирайте още веднъж, докато всичко се хомогенизира.
Получава се прекрасна разядка, която може да поднесете с арабски питки, брускети, препечени филийки или като гарнитура към месо.
Коментари