Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Кръстова пита със семена

Кръстова пита със семена

Кръстова пита със семена
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"На Кръстовден не се ядат червени храни, пости се! Питката да е със семена и всички на трапезата да са здрави!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 100 мл хладка
  • мая - 20 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • брашно - 600 г София мел
  • сирене - 150 г
  • семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в хладката вода и разбъркваме, като се добавя и захарта. Оставя се да шупне за 10 минути.

В средата на брашното се чукват яйцата, като се отделя един жълтък, добавя се олио, сол, прясно мляко и замесваме тесто за пита. Втасва 40 минути. Отделят се две малки топчета като ябълки, едното е за център, второто за топченца, кръст и плетеница.

Останалото се разделя на три равни части. Всяка се разточва на кръгла кора, намазваме с олио и нареждаме една върху друга. Разточва се трите заедно и нарязваме на 8 триъгълника.

При върха на всеки се правят два разреза, в широката част се поставя натрошено сирене и навиваме на голяма кифла. Двата края се събират и нареждаме в тава върху хартия за печене.

Така се оформят и останалите, докато се напълни тавата. В средата поставяме топчето, а в средата на кифлите поставяме малки топченца.

Оформят се два дълги и тънки фитила. Единия оформяме на кръст и поставяме в центъра, останалите обикалят средата на празничната питка.

Намазваме с разбит жълтък и малко олио обредния хляб. Поръсваме сусам и ленено семе, а украсата на кръста е с тиквени семена.

Печем Кръстова пита със семена в загрята фурна 170 °C до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесна!
15.09.2022 07:33