Начин на приготвяне
Натрошава се маята в хладката вода и разбъркваме, като се добавя и захарта. Оставя се да шупне за 10 минути.
В средата на брашното се чукват яйцата, като се отделя един жълтък, добавя се олио, сол, прясно мляко и замесваме тесто за пита. Втасва 40 минути. Отделят се две малки топчета като ябълки, едното е за център, второто за топченца, кръст и плетеница.
Останалото се разделя на три равни части. Всяка се разточва на кръгла кора, намазваме с олио и нареждаме една върху друга. Разточва се трите заедно и нарязваме на 8 триъгълника.
При върха на всеки се правят два разреза, в широката част се поставя натрошено сирене и навиваме на голяма кифла. Двата края се събират и нареждаме в тава върху хартия за печене.
Така се оформят и останалите, докато се напълни тавата. В средата поставяме топчето, а в средата на кифлите поставяме малки топченца.
Оформят се два дълги и тънки фитила. Единия оформяме на кръст и поставяме в центъра, останалите обикалят средата на празничната питка.
Намазваме с разбит жълтък и малко олио обредния хляб. Поръсваме сусам и ленено семе, а украсата на кръста е с тиквени семена.
Печем Кръстова пита със семена в загрята фурна 170 °C до златисто.
Коментари