Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Малки хлебчета за празник

Малки хлебчета за празник

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Малки хлебчета за празник2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
30
"С пухкави и меки хлебчета, всеки ден е празник, дори и понеделник"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 150 мл
  • вода - 150 мл
  • суха мая - 7 г
  • олио - 50 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • брашно - 450 г
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • вода - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко смесените вода и мляко, добавете захарта и маята, разбъркайте и оставете на топло за 10 минути. Пресейте брашното, направете кладенче и добавете солта, олиото и шупналата мая.

Замесете меко тесто, завийте със стреч фолио и оставете за 1 час на топло да удвои обема си.

Премесете втасалото тесто и го разточете на лист с дебелина 1 см. Тук ще ви са нужни метален ринг с диаметър 7 см и резачка за ябълки.

С ринга изрежете кръгчета, кръгчетата разрежете с резачка за ябълки, но не до край, за да можете да ги преместите по лесно в тавата.

Постeлете тава с хартия за печене, наредете получените цветчета и ги намажете с разбитите жълтък и вода. Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 15 минути.

Не ги препичайте, за да си останат пухкави и меки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: