Кюрдан кебап

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Кюрдан кебап
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Спечелихме ви още на кебап, но когато опитате и колко е вкусен - няма да се сдържите и ще си сипете допълнително"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 - 3 бр. ( продълговати по форма)
  • олио - за пържене
  • за кюфтетата
  • кайма - 300 г
  • яйца - 1 бр.
  • хляб - 1 филийка
  • мляко - 4 с.л.
  • лук - 1 малка глава
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз - 4 стръка
  • сол - на вкус
  • за доматения сос
  • домати - 2 - 3 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • босилек - 0.5 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с патладжана, нарежете на тънки и дълги ленти, посолете и оставете за 30 минути да поомекне. Потопете филийката сух хляб в млякото за да го абсорбира, настържете лука и чесъна и замесете каймата, като обедините всички продукти за нея.

Върху нагрят оребрен тиган запържете патладжана, като предварително всяка лента потапяте в олио и поставяте на тигана. Пържите за 3-4 минути от едната, а после от другата страна, поставяйте ги в кутия с капак, за да се задушат и омекнат.

Вземете чиния, поставете две ленти патладжан на кръст, оформете кюфте малко по-голямо от орех и го поставете в средата на кръстосаните ленти. Завийте го, първо с едната лента, после с другата, забодете клечка за зъби, за да закрепите добре съединението на патладжана, и забодете в нея парче домат. Подредете така оформените кюфтета в тава.

Направете доматен сос от обелените и настъргани домати, олиото, захарта, сол на вкус. Варите соса до леко за около 10 минути на слаб огън, поръсете с босилека, разбъркайте и залейте оформеното ястие.

Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за 35-40 минути.

Супер вкусен кебап от турската кухня!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка: