Начин на приготвяне
Започнете с патладжана, нарежете на тънки и дълги ленти, посолете и оставете за 30 минути да поомекне. Потопете филийката сух хляб в млякото за да го абсорбира, настържете лука и чесъна и замесете каймата, като обедините всички продукти за нея.
Върху нагрят оребрен тиган запържете патладжана, като предварително всяка лента потапяте в олио и поставяте на тигана. Пържите за 3-4 минути от едната, а после от другата страна, поставяйте ги в кутия с капак, за да се задушат и омекнат.
Вземете чиния, поставете две ленти патладжан на кръст, оформете кюфте малко по-голямо от орех и го поставете в средата на кръстосаните ленти. Завийте го, първо с едната лента, после с другата, забодете клечка за зъби, за да закрепите добре съединението на патладжана, и забодете в нея парче домат. Подредете така оформените кюфтета в тава.
Направете доматен сос от обелените и настъргани домати, олиото, захарта, сол на вкус. Варите соса до леко за около 10 минути на слаб огън, поръсете с босилека, разбъркайте и залейте оформеното ястие.
Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за 35-40 минути.
Супер вкусен кебап от турската кухня!