Начин на приготвяне
Поставяме продуктите в хлебопекарната според инструкциите: Първо се слагат течните продукти - прясно мляко и олио, след това се прибавят яйцето, солта и захарта.
След това се прибавя пресятото брашно и най-отгоре маята. Маята не трябва да има контакт с други продукти освен брашно.
Пускаме на програма за тесто, всеки според хлебопекарната си. Моята е модел Moulinex и програмата включва месене и втасване.
След като тестото е вече готова се разделя на 2 части, всяка от които се дели на още 4 части. Взимаме всяка част и я разточваме в яйцевидна форма, мажем я с разтопено масло и я поръсваме с малко сирене. Завиваме на руло и режем на части с дебелина около 5-6 см.
След като сме готови ги нареждаме в намаслена тавичка едно до друго (ще придобиете престава от снимките) и оставяме питката да втаса поне 2 часа. След като вече е втасала се маже с жълтък и се поръсва със сусам.
Сусамът не е задължителен, може да се замени с други месена като маково или ленено, а може и комбинация от всички. Питката се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса за около час и двадесет минути.
Зададеното от мен време на приготвяне (240 минути) включва месенето в хлебопекарната и втасването иначе времето за оформяне отнема около половин час.