Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Пухкави Елховски милинки

Пухкави Елховски милинки

Пухкави Елховски милинки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Милинките не са просто вкусна закуска за цялото семейство, те са един от щастливите спомени, които децата ви ще имат, когато пораснат"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 с.л. (пълна)
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 800 г
  • сирене - 100 г
  • заливка
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 50 мл
  • ванилия - 1 пакетче
  • масло - 50 г
  • мас - 50 г за оформяне
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти замесете меко пухкаво тесто, но не забравяйте да активирате маята и да пресеете брашното.

Оставете го да втаса, след което вземете тава, покрийте я с хартия за печене и намажете с разтопена мас.

Може и без хартия, но лично аз я предпочитам, никога не залепва и тавите се запазват. Късайте малки топки тесто и с намазнени ръце ги оформяйте, слагайте на разстояние една от друга.

Между топчетата сложете натрошено сирене, покрийте и оставете на топло да втаса хубаво.

Когато се убедите че милинката е удвоила обема си намажете с маслото и полейте с разбитите яйца, мляко и ванилия.

Печете в загрята фурна на 170 градуса. Още топла поръсете обилно с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: