Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Ориз на Фурна»Пиле с ориз – класическа рецепта

Пиле с ориз – класическа рецепта

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k17k23
Пиле с ориз – класическа рецепта1 / 17
06/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Признаваме си, че обожаваме пиле с ориз, приготвено по тази рецепта!"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. около 1.5 кг
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • ориз - 400 г
  • олио - 40 мл за пържене
  • масло - 40 г
  • черен пипер - 10 зърна
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете пилето на порции (крилца, бутчета и бяло месо), а гръбнака оставете цял. Измийте много добре и го поставете в тенджера.

Налейте студена вода и добавете сол (на 1 литър вода 1 ч.л. сол) след като заври премахвайте образувалата се пяна. Нарежете 1 глава лук на ситно и я прибавете към врящото пиле, заедно със зърната черен пипер и целите чушка и морков, варите до полуготовност на месото.

През това време измийте ориза много добре под течаща вода, като втривате зърната между дланите си и го поставете в купа с леко подсолена студена вода.

Нарежете другата глава лук на ситно. В тиган нагрейте олиото и запържете за кратко лука, добавете ориза и запържете за около 3-4 минути.

В тава разстелете запържения ориз равномерно, разпределете нарязаното на порции месо без гръбнака.

В купата, в която сте мерили ориза, налейте три пъти от чорбата на пилето и я налейте в тавата.

Посолете на вкус, ако е нужно, нарежете маслото на кубчета равномерно разпределени отгоре и поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до готовност на ориза, което става за 40 минути.

Извадете пилето с ориза от фурната и завийте с плътна чиста кърпа, да се задуши за около 10-15 минути.

У нас като се заговори за пиле с ориз представата е за пиле с чисто бял ориз без зеленчуци и подправки, освен черен пипер. От сварения гръбнак, заедно с чушката, моркова и останалата чорба си правим пилешка супа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
519
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Чушката и морковът са абсолютно излишни.
02.11.2023 14:45
1
Ivanaki
Ivanaki
Точно по този начин става хем лесно (и мързеливо) хем както аз го искам. Нямам идея защо майка ми държи тавата на котлона докато ориза поеме водата и тогава я слага във фурната. Питах я и тя каза "да мога да го разбърквам". Какво има да му се бърка - сипах позапържения ориз с лука, водата, наредих месото и бухнах във фурната. Ориза се надигна, като видях, че месото хваща коричка спрях фурната... чисто и просто.
29.08.2023 20:21
3
2
Анонимен
Анонимен
Ясно и просто - без излишни подправки и гъзарии. Точно като пилето с ориз от едно време, в къщи всички го обожаваме.
25.04.2023 10:29
8
1
Анонимен
Анонимен
Така правя пиле с ориз от 20 години, това за мен е най-добрата рецепта. Опитайте и ще видите защо
28.03.2023 07:24
9
1
User#206770
User#206770
Бързо, лесно и много вкусно :)
30.08.2022 21:32
7
1
Людмила
Людмила
Много вкусно!
27.08.2022 21:22
1
1
Анонимен
Анонимен
Отлична рецепта - получи се като от професионална кухня
13.05.2022 21:08
6
2
iliyan
iliyan
Не се слагат нито моркови нито чушки(пиперки)само лук (пресен или стар)се запържва с ориза,след това се добавя бульона,мента(джоджен)и пилето и се запича за 20-30 минути.
16.02.2021 01:26
17
6
1
Покажи всички подкоментари
Бойчо Николов
Бойчо Николов
40 мин ми се виждат страшно много. Пекох го 40 мин и стана на конци /преварено/.
07.01.2021 11:03
6
Христо Славейков
Христо Славейков
Простичко и много вкусно!
18.12.2020 21:03
5
1
E. Огнянова
E. Огнянова
Преди ориза ми винаги ставаше сух, но от както открих рецептата вече не е така! Благодаря, страшно вкусно!
25.01.2019 21:20
24
3
1
Покажи всички подкоментари
Михов
Михов
Добавих настъргана лимонова кора последните 10мин. Вие пробвали ли сте?
25.06.2018 21:51
25
9