Пиле с ориз – класическа рецепта

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k
15k
3k
10k
18
06/10/2017
"Признаваме си, че обожаваме пиленцето с ориз, приготвено по тази рецепта"
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
68 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо882 656
  • Преглеждания за месеца34798
  • Преглеждания за седмицата7133
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена68

Необходими Съставки

  • пиле - 1 бр. около 1.5 кг
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • ориз - 400 гр
  • олио - 40 мл за пържене
  • масло - 40 г
  • черен пипер - 10 зърна
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете пилето на порции (крилца, бутчета и бяло месо), а гръбнака оставете цял. Измийте много добре и го поставете в тенджера.

Налейте студена вода и добавете сол (на 1 литър вода 1 ч.л. сол) след като заври премахвайте образувалата се пяна. Нарежете 1 глава лук на ситно и я прибавете към врящото пиле, заедно със зърната черен пипер и целите чушка и морков, варите до полуготовност на месото.

През това време измийте ориза много добре под течаща вода, като втривате зърната между дланите си и го поставете в купа с леко подсолена студена вода.

Нарежете другата глава лук на ситно. В тиган нагрейте олиото и запържете за кратко лука, добавете ориза и запържете за около 3-4 минути.

В тава разстелете запържения ориз равномерно, разпределете нарязаното на порции месо без гръбнака.

В купата, в която сте мерили ориза, налейте три пъти от чорбата на пилето и я налейте в тавата.

Посолете на вкус, ако е нужно, нарежете маслото на кубчета равномерно разпределени отгоре и поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до готовност на ориза, което става за 40 минути.

Извадете пилето с ориза от фурната и завийте с плътна чиста кърпа, да се задуши за около 10-15 минути.

У нас като се заговори за пиле с ориз представата е за пиле с чисто бял ориз без зеленчуци и подправки, освен черен пипер. От сварения гръбнак, заедно с чушката, моркова и останалата чорба си правим пилешка супа.

Рейтинг

5 13
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
iliyan
iliyan
16.02.2021 01:26
Не се слагат нито моркови нито чушки(пиперки)само лук (пресен или стар)се запържва с ориза,след това се добавя бульона,мента(джоджен)и пилето и се запича за 20-30 минути.
1
0
Бойчо Николов
40 мин ми се виждат страшно много. Пекох го 40 мин и стана на конци /преварено/.
0
0
Христо Славейков
Простичко и много вкусно!
1
0