Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Гевречета по сръбска рецепта

Гевречета по сръбска рецепта

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
3812k6736
Гевречета по сръбска рецепта
Снимка: Станислава Армянова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Почерпих с тях в офиса и всички колежки ми поискаха рецептата - вижте я и вие"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • масло - 100 г
  • жълтъци - 3 бр.
  • мая - 1 кубче
  • вода - 100 мл хладка
  • заквасена сметана - 250 г
  • сол - 1 ч.л.
  • за намазване
  • яйца - 1 бр
  • сметана - 1 с.л.
  • мак
  • сусам
  • тиквени семки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря във водата. Замесва се тесто, като към маята се прибавят разтопеното масло, жълтъците, сметаната, солта и пресятото брашно. Тестото се оставя за 30-40 минути да втаса.

За оформянето на гевречетата има 2 начина:

Първият: Разточва се тестото с дебелина 1 см в правоъгълна форма. Нарязва се на 8 парчета и от всяко парче се оформя геврек.

Вторият: Разделя се тестото на 8 равни топки. В средата на всяка топка се прави дупка и се дърпа полека, докато се получи желаната форма.

Независимо по кой начин се оформят, след това се оставят да втасат за 20-30 минути и се намазват със смес, приготвена от разбитото яйце, смесено с 1 с.л. сметана. Поръсват се със семената.

Пекат се на 240 градуса в предварително загрята фурна за 15-20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: