Начин на приготвяне
Маята се разтваря във водата. Замесва се тесто, като към маята се прибавят разтопеното масло, жълтъците, сметаната, солта и пресятото брашно. Тестото се оставя за 30-40 минути да втаса.
За оформянето на гевречетата има 2 начина:
Първият: Разточва се тестото с дебелина 1 см в правоъгълна форма. Нарязва се на 8 парчета и от всяко парче се оформя геврек.
Вторият: Разделя се тестото на 8 равни топки. В средата на всяка топка се прави дупка и се дърпа полека, докато се получи желаната форма.
Независимо по кой начин се оформят, след това се оставят да втасат за 20-30 минути и се намазват със смес, приготвена от разбитото яйце, смесено с 1 с.л. сметана. Поръсват се със семената.
Пекат се на 240 градуса в предварително загрята фурна за 15-20 минути.