Начин на приготвяне
Разтворете маята в хладката вода, прибавете захарта и няколко лъжици брашно и разбъркайте, докато се разтопи захарта. Пресейте брашното.
Прибавете топлото мляко, солта, олиото и белтъка от яйцето към кваса, бъркайте с лъжица, като постепенно прибавяте и брашното. Когато тестото е по-компактно се доомесва с ръце, трябва да се получи средно меко тесто.
Разделете тестото на 8 топки и оставете на топло да удвои обема си 15-20 минути.
Почистения чесън пресовайте и смесете с розмарина, солта и маслото.
Всяка топка разплесквам с ръка, така че дебелината да бъде 5 мм, с лъжица намазвате от сместа за пълнежа и я навивате на руло. Аз ги редя в тава, застлана с хартия за печене.
С нож правя разрези върху багетите и с четка нанасям навсякъде върху багетите разбития жълтък с течния мед.
Така приготвени за печене ги оставям да втасат още 15 минути. Пека багетите в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.
Багетите с мед и розмарин са готови.