Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлите и смесени вода и прясно мляко, заедно със захарта и 2 с.л. от брашното, разбъркайте и оставете за 10 минути да шупне.
Отделно разбийте яйцата и белтъка, добавете киселото мляко и разтопеното масло, разбъркайте. В дълбока купа пресейте брашното, оформете кладенче в него и добавете солта.
В него прибавете яйчената смес и шупналата мая, разбъркайте и замесете меко тесто.
Оставете тестото за 1 час да удвои обема си, поръсете работния плот с брашно и поставете тестото, размесете го и разделете на четири оформени топки.
Всяка топка разточете с точилка на лист с дебелина 0. 5 мм, поотделно. Наредете листите един върху друг, като помежду им мажете с мекото масло, последния лист не мажете.
Разточете наслоените листи на кора, като се стремите да добие квадратна форма. Отгоре намажете с масло и поръсете настърганото на едро ренде сирене равномерно.
Навийте кората на руло и нарежете на рулца с дебелина 2 см. Наредете рулцата в постлана с хартия за печене тава, едно до друго. Намажете тутманика с разбитите жълтък и прясно мляко и поръсете със сусам.
Оставете така за 15 минути, поставете тутманика в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за 45 минути, до желания от вас загар.
Готовия тутманик поръсете с малко вода и увийте с чиста кърпа за 15 минути, сервирайте и му се наслаждавайте!
Традиционният български тутманик с масло и сирене е много вкусен.
Коментари