Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Специален тутманик с богата плънка

Специален тутманик с богата плънка

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Специален тутманик с богата плънка
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Гледайте на това като на тутманик под прикритие с уникална богата плънка"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л. равна
  • зехтин - 3 с.л.
  • суха мая - 1 пакетче
  • брашно - около 400 г
  • за плънката
  • маслини - 200 г нарязани
  • чушки - 150 г печени
  • сирене - 150 г
  • кашкавал - 50 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - 30 г
  • риган - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
  • червен пипер - 1 щипка
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете водата, докато стане хладка. Сипете в част от нея маята и захарта в нея, и оставете за 10 минути на топло, за да шупне.

Останалата вода налейте в купа, добавете зехтина, солта и шупналата мая.

Добавяйте пресятото брашно на етапи и замесете много меко тесто, колкото да го придържате към ръцете си. Поставете го в намазана купа със зехтин, завийте го и оставете на топло за 45 минути.

През това време смесете нарязаните измити и подсушени маслини, нарязаните на ивици чушки, натрошеното сирене, настъргания кашкавал и 1 с.л. зехтин, разбъркайте добре.

Намажете обилно тава със зехтин, сипете втасалото тесто в нея, разтворете го с ръце (без да го премесвате) на кора. Разпределете плънката отгоре.

Сгънете тестото на торбичка, като го хванете от всички страни и дърпате към средата на тавата, за да затворите плънката (става лесно).

Обърнете сгънатото на торбичка тесто и разпределете с ръце равномерно из цялата тава, като забивате пръсти в него, за да се получи грапава повърхност.

Смесете разбитото яйце с натрошеното сирене, зехтина и подправките. Намажете оформения тутманик.

Нагрейте фурната на 230 градуса на въздух и поставете тавата в нея, намалете градусите на 200 и печете до готовност, или докато получите лек, златисто-кафяв загар.

Много, ама много вкусен тутманик от гръцката кухня!

Специалният тутманик с богата плънка е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: