Начин на приготвяне
Брашното се пресява в дълбока купа. В брашното се прави кладенче и в него се начупва маята. Ядковото мляко се затопля леко и се изсипва върху маята. След това се прибавят и останалите продукти. Замесва се меко тесто.
Готовото тесто се оставя завито на топло да втаса за около 20-25 минути. След като втаса тестото се разделя на две. Едната половина тесто трябва да е много по-малка от другата половина.
Това ще бъде главата на костенурката. От нея се отделят и 4-ри много малки топки за крачетата на костенурката.
Оформят се на топки и се прехвърлят в голяма тава. Тавата се намазва с малко олио и се набрашнява.
След това се слагат топките тесто една до друга. С остър нож се реже по по-голямата топка тесто, за да се очертае черупката на костенурката. На по-малката топка тесто се слагат две зърна черен пипер за очи.
Оформената пита се оставя да втаса още веднъж за 30 минути. След това се намазва с разбития жълтък с малко олио.
Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, за около 40 минути.