Маслен тиквен пай (Хелоуин версия)

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99071059011
23/10/2017
"Вкусно предложение за празника на Вси светии - маслен тиквен пай в Хелоуин версия "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо854
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • тиквено пюре - 450 г
  • картофи - 150 г сладък
  • джинджифил - 1/2 см настърган (пресен)
  • кафява захар - 90 г
  • портокалов сок - 160 мл пресен
  • вода - 500 мл
  • яйца - 1 бр. цяло
  • жълтъци - 2 бр.
  • канела - 1/4 ч.л.
  • индийско орехче - 1/4 ч. л.
  • ванилия - 1/2 ч.л.
  • заквасена сметана - 200 г
  • МАСЛЕНА КОРА
  • брашно - 210 г
  • брашно - 80 г Семола
  • захар - 15 г
  • масло - 170 г студено на кубчета
  • яйца - 1 бр. цяло
  • жълтъци - 1 бр.
  • вода - 1 до 2 ч. л. ледена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслена кора:

1. В процесор /блендер/ се смесват двата вида брашна. Добавя се маслото на кубчета и се разбива до трохи. Изсипва се цялото яйце и 1 жълтък, разбива се и се добавя ледената вода. Тестото се изважда върху фолио, оформя се на дикс и се завива. Оставя се в хладилник не по-малко от 1 час.

Пюре от тиква и батат:

2. Тиквата се почиства и нарязва на кубчета. Картофът се почиства и нарязва също на кубчета. Настъргва се джинджифилът и всичко това се поставя на тиган, като се добавя и портокаловият сок, захарта и водата. Оставя се на умерена температура за около 40 минути.

Сместа трябва да е суха, леко карамелизирана. Охлажда се до стайна температура, поставя се в процесор/блендер и се смила. Добавя се 1 яйце, 2 жълтъка, ванилията, всички подправки и сметаната. Разбива се до хомогенност. Оставя се настрана.

3. Достатъчно охладеното тесто се изважда върху набрашнен плот и се разточва внимателно с диаметър около 30 см. От основния размер на формата трябва да има около 6-7 см повече от разточеното тесто. С помощта на точилката се поставя във формата, оформя се хубаво дъно и борд, който ляга върху рамката на формата.

Точно този борд с пръсти се прибира/подгъва навътре и с палец и показалец се оформя. Тестото се надупчва с вилица и се оставя в хладилник за около 1 час. От останалото маслено тесто може да се оформят фигурки, например кленов лист или друга подобна, намазват се с малко от белтъка и се изпичат до златисто. Те ще останат за декорация към пая.

4. Охладеното тесто се изважда, покрива се с хартия за печене, оформя се около дъното и се изсипват топчета за печене или бобови зърна.

Пече се на 180 градуса за около 25 минути, изважда се, отстранява се хартията с топчетата и се допича за още 20 минути до хубав златист цвят.

5. Върху леко охладената маслена кора се изсипва пюрето от тиква и батат. Пече се на 200 градуса за около 30-35 минути.

6. Охаденият пай се поръсва с пудра захар, като преди това се поставя маска за Хелоуин версия.

Източник: MasterChef Bruno Albouze, J. Mielle

Забележка: Двата вида брашна може да се заменят с един вид брашно, само обикновено. Сладкият картоф може да не се ползва, а само пюре от тиква, като се запази грамажа, въпреки че точно той дава много пръхкав, приятен вкус и лека сладост на сладкиша.

Маслото не може да се замени с нищо друго. Споменавам го, защото чета за маслени рецепти, приготвени с олио, това е невъзможен вариант. Това е.

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар