Начин на приготвяне
Маслена кора:
В процесор /блендер/ се смесват двата вида брашна. Добавя се маслото на кубчета и се разбива до трохи. Изсипва се цялото яйце и 1 жълтък, разбива се и се добавя ледената вода. Тестото се изважда върху фолио, оформя се на дикс и се завива. Оставя се в хладилник не по-малко от 1 час.
Пюре от тиква и батат:
Тиквата се почиства и нарязва на кубчета. Картофът се почиства и нарязва също на кубчета. Настъргва се джинджифилът и всичко това се поставя на тиган, като се добавя и портокаловият сок, захарта и водата. Оставя се на умерена температура за около 40 минути.
Сместа трябва да е суха, леко карамелизирана. Охлажда се до стайна температура, поставя се в процесор/блендер и се смила. Добавя се 1 яйце, 2 жълтъка, ванилията, всички подправки и сметаната. Разбива се до хомогенност. Оставя се настрана.
3. Достатъчно охладеното тесто се изважда върху набрашнен плот и се разточва внимателно с диаметър около 30 см. От основния размер на формата трябва да има около 6-7 см повече от разточеното тесто. С помощта на точилката се поставя във формата, оформя се хубаво дъно и борд, който ляга върху рамката на формата.
Точно този борд с пръсти се прибира/подгъва навътре и с палец и показалец се оформя.
Тестото за пай се надупчва с вилица и се оставя в хладилник за около 1 час. От останалото маслено тесто може да се оформят фигурки, например кленов лист или друга подобна, намазват се с малко от белтъка и се изпичат до златисто. Те ще останат за декорация към пая.
Охладеното тесто се изважда, покрива се с хартия за печене, оформя се около дъното и се изсипват топчета за печене или бобови зърна.
Пече се на 180 °C за около 25 минути, изважда се, отстранява се хартията с топчетата и се допича за още 20 минути до хубав златист цвят.
Върху леко охладената маслена кора се изсипва пюрето от тиква и батат. Пече се на 200 градуса за около 30-35 минути.
Охаденият тиквен пай се поръсва с пудра захар.
Преди това се поставя върху маслен тиквен пай за Хелоуин маска за Хелоуин версия.
Източник: MasterChef Bruno Albouze, J. Mielle
Масленият тиквен пай (Хелоуин версия) е готов.
Забележка: Двата вида брашна може да се заменят с един вид брашно, само обикновено. Сладкият картоф може да не се ползва, а само пюре от тиква, като се запази грамажа, въпреки че точно той дава много пръхкав, приятен вкус и лека сладост на сладкиша.
Маслото не може да се замени с нищо друго. Споменавам го, защото чета за маслени рецепти, приготвени с олио, това е невъзможен вариант. Това е.