Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест хляб»Пълнозърнест хляб с билки и маслини

Пълнозърнест хляб с билки и маслини

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Пълнозърнест хляб с билки и маслини
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Разкошен и толкова ароматен хляб, че веднага ти се иска да го излапаш до последната трохичка"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 250 г
  • брашно от лимец - 150 г
  • брашно - 250 г + още при замесването
  • мая - 1 пакетче, суха
  • прясно мляко - 300 мл
  • зехтин - 4 с.л. (с риган и чесън)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • За плънката
  • маслини - 20 бр. Каламата
  • сушени домати - 2 с.л.
  • риган - 2 с.л. изсушен
  • мащерка - 1 с.л. изсушена
  • розмарин - 1 ч.л. изсушен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд пресяваме трите вида брашна и солта. В купичка с хладко прясно мляко поставяме маята, захарта и 1 с.л. бяло брашно.

След като се активира я изсипваме в кладенче към сухите съставки, добавяме зехтина и замесваме меко, но нелепнещо тесто.

Оставяме го за час да почине. През това време нарязваме почистените от костилки маслини. Нарязваме и отцедените от водата сушени домати. Смесваме ги със стритите билки и плънката ни е готова.

От тестото разточваме голям правоъгълник, с дебелина 1.5 см. По него равномерно разпределяме плънката.

Завиваме на руло. Нарязваме го на шест парчета, през 10 см. Поставяме ги плътно по ширина във формата, предварително застлана с хартия за печене.

Оставяме хляба да втасва за още 1 час. С четчица го навлажняваме с вода и поръсваме с брашно.

Правим по 3-4 прореза за всяко парченце с остър нож. Печем в загрята до 170 градуса фурна за около 65 минути.

През първите 50 минути, печем хляба покрит с фолио, след което го отстраняваме, за да хване приятна коричка. Изпечен, изваждаме от формата и го поставяме на решетка, да за олъхне.

Рецептата е адаптирана от Соня Данова, с леки промени. Необходима ви е правоъгълна форма за хляб- 35/10.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: