Начин на приготвяне
Нарежете на дребни парчета маслините.
Пресейте брашното в купа. Едрите частици, които останат в ситото, също прибавете.
Добавете солта, лененото семе и разбъркайте.
Затоплете водата и натрошете в нея маята. Прибавете също и захарта. Разбъркайте и покрийте съда за 10 минути, докато маята се активира.
След това я прибавете към брашното заедно с лъжица олио и маслините.
Разбъркайте добре до получаване на гъсто лепкаво тесто.
Покрийте купата с тестото с кърпа и оставете за 40 минути да втаса.
Щом тестото удвои обема си, го прехвърлете върху работния плот, който предварително поръсете с овесено брашно.
Оваляйте тестото в брашното, като се стремите да му придадете желаната форма.
Вместо овесено брашно може да ползвате фини овесени ядки или друг вид брашно.
Внимателно сложете тестото върху лист хартия за печене и с помощта на хартията го преместете във форма за печене на хляб.
Поръсете хляба със семена по избор и оставете отново да втаса - този път за 20 минути.
Загрейте фурната на 200°С и сложете пълнозърнестия хляб да се пече за около 40 минути.
След изпичане извадете бъркания пълнозърнест хляб с маслини от формата и го охладете върху решетка или го завийте с памучна кърпа.