Солена торта с ряпа

Солена торта с ряпа
Снимка: Симеон Христов Кънев
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Чували сте приказката за Дядо вади ряпа, но се обзалагаме, че не сте опитвали тази вкусна солена торта с ряпа"

Необходими Продукти

  • бяла ряпа - 300 г (1 глава)
  • картофи - 300 г
  • зелен боб - 300 г от консерва
  • моркови - 100 г
  • чушка - 100 г прясна
  • целина - 10 г дръжки
  • яйце - 1 бр.
  • масло - 20 г
  • кашкавал - 100 г
  • копър
  • сол
  • черен пипер
  • мащерка
  • рулца от раци - 1 пръчица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ряпата, морковите, чушката и картофите се почистват и нарязват на малки парчета. Дръжките целина се наситняват.

От консервата зелен боб се взима нужното количество и ако е необходимо, се нарязва ситно.

В тенджера с подсолена вода се слагат да заврат всички зеленчуци до готовност - около 20 минути. Отцеждат се в гевгир, прехвърлят се в голяма купа и се намачкват с мачкало или пасатор заедно с маслото, яйцето, черния пипер, мащерката и ако е необходимо - сол.

Сместа се прехвърля в подходящ съд и се запича до леко зачервяване - не става компактен и стегнат блат, но когато се извади и обърне върху подноса, се дооформя с нож.

Междувременно рендосаният кашкавал се размесва с копъра и още на горещо се поръсва върху тортата равномерно.

Украсява се с нарязаната на колелца пръчица сурими и се оставя да престои няколко часа в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: