Ризото с тиква и сушени домати

30/10/2017
"Ризото с тиква - невероятно вкусно е и трябва непременно да го опитате "
Приготвяне12 мин.
Готвене50 мин.
Общо62 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо801
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • тиква - 400 г (обелена и без семки)
  • ориз - 200 г (Арборио)
  • сушени домати - 95 г хидратирани
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • бульон - 1.3 литра зеленчуков
  • бяло вино - 130 мл
  • черен пипер - на вкус
  • куркума - на вкус
  • сол - на вкус
  • тиквено семе - 40 г сурово
  • пармезан - 40 - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Нарежете 1/4 от тиквата на малки кубчета и я запържете до готовност в зехтина и маслото. Извадете кубчетата с решетъчна лъжица и заделете настрана.

Останалата тиква сварете в бульона за 20 минути и пасирайте до получаване на сравнително рядко сосче.

Подправете със сол, куркума и черен пипер и оставете на най-минималната степен на котлона, за да се поддържа горещо.

2. В същата мазнина от пърженето на тиквата задушете лука до омекване и приятен светло-карамелен загар. Сложете настъргания чесън и ориза. Запържете за кратко и налейте виното.

Гответе до изпаряването му, сложете сушените домати, нарязани на парченца, и започнете да добавяте на части тиквения бульон - сос.

Докато оризът не абсорбира едната част, не наливайте следващата. Всичко това става при постоянно разбъркване, за да падне нишестето и придобием кремообразна текстура.

3. От качествата на използвания от вас ориз ще зависи дали ще имате нужда от повече или по-малко бульон. Пробвайте зрънцата и ако са малко твърди, но все пак крехки, ястието е готово. Не чакайте оризът да набъбва прекалено много.

4. Оставете ястието да престои 5-8 минути и през това време запечете тиквеното семе на сух тиган. Настържете на тънки люспи пармезана.

5. Сервирайте ризотото с парченцата заделена по-рано тиква и семките и поръсете с ароматния пармезан.

Добър апетит!

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Йорданка Ковачева
Много ти благодаря, Миме. Аз се притеснявах, че на снимката не изглежда така кремообразен, както в действителност беше, но щом твоето опитно око го одобрява, значи все пак съм постигнала ефекта :) Много обичам ризото във всякакви комбинации и затова се старая да го приготвям правилно. А с тази тиква стана направо приказка. Вместо пармезан, също съм опитвала със сирене Манчего, от тези много "миризливите"и също става разкошно.
Сърдечен поздрав от мен :)
0
0
marcheva14
marcheva14
30.10.2017 11:49
Разкошен кремообразен ориз! Истинско ризото! Дано повечето кулинари да забележат рецептата, за да видят как точно трябва да изглежда едно ризото, че забелязвам такива недоразумения с този ориз, че...все на каша е приготвен, но се и изисква и търпение за приготвянето му. Браво, Дани!
1
0