Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта Естерхази (Esterhazy)

Торта Естерхази (Esterhazy)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Торта Естерхази (Esterhazy)2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10-12 парчета
"Днес ще ви представим една уникална лимонво-бадемова торта, която освен с визия, грабва и с вкус"

Необходими Продукти

  • за платките
  • бадеми - 200 г
  • есенция - няколко капки бадемова
  • яйца - 8 белтъка
  • захар - 180 г
  • ванилия - 1 прахче
  • За крема
  • яйца - 9 жълтъка
  • пудра захар - 150 г
  • брашно - 50 г
  • прясно мляко - 250 мл топло
  • лимони - настърганата кора на 1 лимон
  • ванилия - 2 прахчета
  • масло - 250 г краве, меко, безсолно
  • За глазурата
  • яйца - 1 белтък
  • пудра захар - 160 - 200 г пресята 2 пъти
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 прахчета
  • шоколад - 40 г черен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запечете на сух тиган бадемите, докато пуснат аромата си и ги смелете на брашно. Разбийте белтъците, добавяйки постепенно захарта, докато се получи твърд сняг. Към белтъците добавете бадемовата есенция, ванилиите, бадемовото брашно. Разбъркайте добре в шпатула.

Върху хартия за печене очертайте 4 кръга с диаметър около 25-26 см. Върху всеки разпределете равни количества от белтъчната смес и заравнете. Изпечете платките в умерено загряна фурна. Всяка платка се изпича за около 7-8 мин или докато краищата хванат лек загар. Леко охладете платките и ги отделете от хартията внимателно.

За крема разбийте жълтъците със захарта добре и добавете пресятото брашно, топличкото прясно мляко, лимоновата кора, ванилиите. Сложете крема да се вари на водна баня, като бъркате непрекъснато до сгъстяването му. Оставете след това да изстине. Отделно разбийте маслото на пухкав крем.

Кремът и маслото трябва да са с еднаква температура. Добавете маслото лъжица по лъжица към крема и внимателно го объркайте. Слепете платките с крема, като отгоре завършите с тънък пласт крем и покриете тортата отстрани.

За белтъчната глазура разбийте белтъка с лимоновия сок. Добавяйте постепенно пудрата захар, докато се получи гладка, лъскава и кремообразна глазура.

Настържете шоколада и го разтопете на водна баня. Сипете го в пош с тънък накрайник. Без да губите време излейте внимателно глазурата върху тортата. Леко наклонете подноса, за да може глазурата да се разлее равномерно по повърхността. С шоколада започнете да рисувате охлювче, като започнете от средата и увеличавате размера на кръговете.

Много бързо с помощта на шишче изтеглете 8 ивици от центъра към периферията и веднага още 8 между тях - от вън, към центъра. Трябва да работите наистина бързо, защото шоколадът може да стегне и да не се получи добре шарката. Отстрани покрийте тортата Естерхази със смлени бадеми и я приберете на хладно за 1 нощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
513
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

наталия
наталия
Направих Тортата за рожденият ден на Майка ми. Стана С Т Р А Х О Т Н А !!!!! Отне ми доста време.. около 3 часа, но си струваше!
03.06.2013 19:22
3