Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Лесна питка с мед

Лесна питка с мед

Лесна питка с мед
Снимка: Гергана Георгиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Вярваме, че във всеки дом трябва да ухае на топъл хляб, затова ви споделяме и любимата си рецепта за лесна питка с мед"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 250 мл
  • вода - 250 мл
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 с.л.
  • мед - 2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа налейте млякото, което предварително леко сте загряли до хладко. Сложете в него меда и кубчето мая и бъркайте, докато се разтворят.

Пресейте брашното и направете в средата кладенче.

Сложете в кладенчето солта, олиото и яйцата, като си оставите един жълтък за намазване накрая.

Прибавете млякото с маята и меда и започнете да месите, като си наливате по мъничко хладка вода.

Месете до получаване на хубаво, меко тесто, след което го оставете да втаса за около 1 час.

След това поръсете плота и тестото с брашно и го премесете още веднъж.

Вземете тавичката, в която ще печете питката, и я намажете по дъното и страните с олио и я поръсете с малко брашно.

Сложете в нея тестото и го разплескайте равномерно с ръце. Оставете да втаса още веднъж за около 30 минути.

Накрая я намажете отгоре с разбит жълтък, в който сте капнали 3-4 капки олио.

Набоцкайте питката с вилица, поръсете я със сусам и я сложете в загрята фурна да се пече на 180 градуса.

Щом се зачерви, сложете отгоре алуминиево фолио, за да не изгори.

Печете около 50-60 минути, като проверявате с клечка дали е изпечена отвътре.

Лесната питка с мед е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Приготвих питката- стана страхотна! Не добавих само сусам, защото нямах и още топла намазах с масло! Благодаря за лесната рецепта!
07.01.2019 16:54
2
Покажи всички подкоментари
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Мисля днес да я приготвя, че си имам именник. Рецептата е хубава
07.01.2019 12:49