Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Трипластова плетена питка с 5 билки

Трипластова плетена питка с 5 билки

Трипластова плетена питка с 5 билки
Снимка: Ваня Георгиева
6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
10
"Три пъти оплетена, с пет билки замесена - не питка, а истинска вкусна магия"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • мая - ½ кубче
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • масло - 100 г за намазване на корите
  • мащерка - 1 с.л.
  • розмарин - 1 с.л.
  • сминдух - 1 с.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • риган - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. От топлото прясно мляко отделете около 100 мл, сипете в дълбока купичка и добавете маята, захарта и разбъркайте докато се разтворят.

Прибавете две лъжици брашно и отново разбъркайте, покрийте и оставете на топло докато се активира маята.

2. Пресейте около 800 г от брашното в дълбока купа, сипете и солта. Оставете настрана докато се активира маята.

Останалото брашно ще използвате за доомесване, като прибавяте по малко докато решите, че е достатъчно.

3. В друга купа счупете яйцата, като отделите единия жълтък за намазване. Прибавете останалото топло мляко и олиото. При брашното сипете двете смеси от яйцата и маята.

Замесете хубаво меко тесто, което намажете с олио, покрийте с фолио или найлон. Оставете тестото да втаса на топло.

4. Готовото тесто разделете на еднакво големи четири части. Набрашнете плота с брашно и вземете едната част тесто, разточете на обла кора.

Намажете я обилно с разтопено масло и поръсете с всички подправки (сминдух, мащерка, чубрица, розмарин и риган).

5. Другите две части тесто оформете по същия начин, подредете ги една върху друга, като третата кора само я намазвате с масло.

Четвъртата част тесто я разточвате на малко по-голяма обла кора и нарязвате на ленти на три дължини (от снимката се вижда как). Оплетете лентичките като промушвате една под друга и ги захващате. Така оплетената кора я обръщате и слагате върху трите кори.

Ако ви е останало тесто при изрязването, както на мен, нарежете ленти и ги усучете. Поставете ги по края на питката, по края на тавата. Оставете питката да втасва и след като е удвоила обема си я намажете с разбития жълтък с малко мляко и олио.

6. Загрейте фурната на 170 градуса и сложете питката да се пече, след 20 минути можете да пробвате с дървено шишче дали е изпечена. По принцип тази питка е изпечена за 35 минути. Извадете я и поставете на скара или решетка да изстива.

Веднага я намажете с масло, така става мека с блясък и аромат на масло. Такава ароматна питка на билки и масло можете да приготвите за гости или за закуска.

Трипластовата плетена питка с 5 билки е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: