Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Домашни равиоли с телешка кайма и манатарки

Домашни равиоли с телешка кайма и манатарки

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Домашни равиоли с телешка кайма и манатарки
Снимка: marcheva14
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Обещаваме, че гостите направо ще оближат чинията"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г Семолина
  • яйца - 3 бр. на стайна температура
  • зехтин - 1 с.л.
  • ПЪЛНЕЖ НА РАВИОЛИТЕ
  • телешка кайма - 300 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • лук - 1 глава наситнен
  • манатарки - 50 г сушени
  • мащерка - 1/2 ч.л. суха
  • риган - 1/2 ч.л. сух
  • италиански подправки - 1 ч.л. сухи
  • бульон - 100 мл зеленчуков
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • СОС КЪМ ПАСТАТА
  • зехтин - 1 с.л.
  • масло - 1 ч.л.
  • чесън - 1 скилидка наситнен
  • манатарки - 50 г сухи
  • магданоз - няколко наситнени стръка
  • бяло вино - 50 мл сухо (ароматно)
  • вода - 100 мл от гъбите
  • сол - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сметана - около 200 мл
  • пармезан - настърган
  • босилек
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Машинка за приготвяне на домашна паста. Сушените гъби се поставят в хладка вода около 15-20 минути, за да омекнат.

Брашното се изсипва на плоска повърност, прави се кладенче и се счукват яйцата, добавя се и лъжицата зехтин. Събирането на тестото започва от външната страна навътре към течните съставки. В началото се разбърква с вилица, а след това с пръстите на ръката.

Трябва да се асорбира цялото брашно и се измесва до топка. Тестото е твърдо. Ако е трудно събирането му може да се добави белтък през вилица или няколко капки вода. Завива се във фолио и се оставя да отпочине за около 1 час на стайна температура. Не се държи в хладилник.

В тиган със зехтин се задушава наситнен лук. Добавя се и каймата, сол и черен пипер. Готви се, докато стане на трохи. Прибавят се нарязаните и омекнали гъби, мащерката, наситнен магданоз, риган и италианските подправки. Разбърква се и се добавя зеленчуковият бульон. Готви се на умерен котлон, докато изври водата и остане на мазнина. Сваля се от огъня и се изсипва в блендер. Смила се до паста. Изважда се в купа, оставя се настрана и да се охлади напълно.

В чист тиган се изсипва зехтин и маслото. Разтопяват се. Добавят се нарязаните на ситно останали гъби. Чесънът се нарязва много ситно с нож и с негова помощ се смачква върху дъската за готвене до паста. Прибавя се към гъбите. Задушава се за около 2-3 минути, излива се виното. Трябва да изсъска от горещината и се оставя, докато се изпари алкохолът - за около 1 минута.

Водата ог гъбите се прецежда през фина цедка и се добавя част от нея, около 100 мл, поръсва се с наситнен магданоз. Оставя се да къкри на умерен котлон за около 20 минути. Към края на готвенето се излива и сметаната. Разбърква се и се сваля от котлона. Оставя се настрана.

Тестото след определеното време се разрязва на две части. Едната се завива във фолио, за да не изсъхва, а с другата се работи. Разточва се от най-високата степен към най-тънката, като по време на разточването леко се поръсва с брашно, за да не лепи по валяците на машината. Готовата лента може за удобство да се разреже на три парчета.

С резец за равиоли или малка чашка се изрязват кръгчета. Във всяко кръгче се поставя по 1 ч. л. от пастата с каймата, похлупва се с друго кръгче и се затваря с вилица, за да залепне. Готовите равиоли се покриват с влажна памучна кърпа. По същия начин се притовя и другото парче тесто.

Напълно готовите равиоли се пускат в тенджера с вряща подсолена вода. След като изплуват на поръхността веднага се изваждат с решетъчна лъжица. Готвят се за около 3, максимум 4 минути. Равиолите трябва да са сварени Al dente, не бива да се преваряват. Горещи се сервират в супена чиния, заливат се обилно със сос. Поръсват се с настърган пармезан.

Забележка: Брашното Семолина би могло да се замени с бяло такова, но е рисково, защото може и да залепя по валяците на машината.

Равиолите могат да се приготвят със сметанов сос, както е посочено в рецептата, или с доматен сос Неаполитана. Пълнежът може да е различен, от зеленчуков като спанак с рикота, примерно, до пълнеж с кайма. По избор е.

Тестото може да се приготви в различна форма, тортелини, капелети, подходящи са за добавки съм зеленчукови супи, също така и към свежи салати. Една част от тестото съм свила във форма на тортелини, а друга е в класическа кръгла форма на равиола.

Домашните равиоли с телешка кайма и манатарки са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: