Чудна запеканка с червено цвекло, картофи и спанак

16/11/2017
"Ако трябва да опишем тази запеканка само с две думи, ще изберем тези - невероятно вкусна "
Приготвяне25 мин.
Готвене120 мин.
Общо145 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 905
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пригответе си цвеклото, като го измиете добре под течаща вода. Намажете с малко олио и завийте в алуминиево фолио. Изпечете на 200 градуса за около час. Пробвайте с виличка и ако ви се стори още твърдо си го допечете до готовност.

2. Обелете и нарежете картофите на тънки филийки, посолете ги и поръсете с черен пипер. Подредете в тавичка, като покриете на пласт или два дъното и стените.

Поръсете със малко зехтин тези по краищата, а в основата разпределете маслото на парченца. Изпечете на 190 градуса за около 30 минути или до лек загар.

3. През това време си пригответе спаначена плънка, накълцвайки праза и задушавайки го с щипка сол до омекване в зехтина. Прибавете спанака, нарязан или на цели листенца - както предпочитате. Гответе 4-5 минути и отстранете от огъня.

4. Нарежете готовото цвекло на филийки и го подредете върху картофите на един пласт, ръснете малко сол и пипер и разпределете спаначената плънка.

5. Разбийте яйцата за заливката със киселото мляко и натрошете вътре сиренцето. Залейте ястието и запечете до леко порозовяване (200 градуса), след което настържете кашкавала (или сиренето грюер) като завършек и мушнете отново за кратко във фурната, докато се разтопи и се получи апетитна златиста коричка.

6. Сервирайте запеканката топла и се насладете на чудния ѝ вкус.

Добър апетит!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар