Начин на приготвяне
Пригответе си цвеклото, като го измиете добре под течаща вода. Намажете с малко олио и завийте в алуминиево фолио. Изпечете на 200 градуса за около час. Пробвайте с виличка и ако ви се стори още твърдо си го допечете до готовност.
Обелете и нарежете картофите на тънки филийки, посолете ги и поръсете с черен пипер. Подредете в тавичка, като покриете на пласт или два дъното и стените.
Поръсете със малко зехтин тези по краищата, а в основата разпределете маслото на парченца. Изпечете на 190 градуса за около 30 минути или до лек загар.
През това време си пригответе спаначена плънка, накълцвайки праза и задушавайки го с щипка сол до омекване в зехтина. Прибавете спанака, нарязан или на цели листенца - както предпочитате. Гответе 4-5 минути и отстранете от огъня.
Нарежете готовото цвекло на филийки и го подредете върху картофите на един пласт, ръснете малко сол и пипер и разпределете спаначената плънка.
Разбийте яйцата за заливката със киселото мляко и натрошете вътре сиренцето. Залейте ястието и запечете до леко порозовяване (200 градуса), след което настържете кашкавала (или сиренето грюер) като завършек и мушнете отново за кратко във фурната, докато се разтопи и се получи апетитна златиста коричка.
Сервирайте запеканката топла и се насладете на чудния ѝ вкус.
Чудната запеканка с червено цвекло, картофи и спанак е готова.