Начин на приготвяне
Месото от свинска плешка, нарязано на шайби с малко кост, се запържва в сгорещено олио. Всяко парче поотделно се пуска в тигана, като се обръща да се запечата и да се зачерви от двете страни.
Запържените парчета месо се подреждат в тава и се поръсват със сол, черен, бял и червен пипер или с подправки за месо по желание. Между късовете месо се наместват скилидките чесън и главичките лук.
Полива се с чаша вино, напръсква се с олиото, в което сме пържили месото. Фурната се загрява на 200 градуса. Тавата се покрива с алуминиево фолио и месото се оставя да се пече един час, след което фолиото се отстранява. Месото се запича още малко.
В тигана се задушават гъбите с малко масло. Прибавя се 1 ч.л. брашно и се залива с една чаша студена вода. Оставя се да поври на тих огън за кратко, колкото да се сгъсти сосът. Към края при гъбите се добавя и сметаната. Разбърква се и след 2 минути се оттегля от огъня.
За гарнитура можете да направите картофени гъби. За тази цел 10-на картофа с големина на яйце се сваряват за 20 минути, без да се белят. Добре е да са от митите картофи.
Като се сварят се отцеждат и се оставят да се охладят напълно. С инструмент за издълбаване на ябълка, показан на снимката, всеки картоф се пробожда от единия край на дълбочина до 4-5 см. С нож се срязва картофа околовръст.
Трябва острието на ножа да се опре до металната част на инструмента и много внимателно да се отстрани външната излишната част от картофа. Сега също трябва да се внимава при освобождаване на пънчето на картофената гъбка, за да не се счупи.
В малък съд - касерола готовите гъбки от картофи се пускат по 5-6 броя да се запържат в обилно олио. Пържат се 2-3 минути, като внимателно се обръщат.
Освежете пържолите със зелена салата.
Сготвената винена свинска плешка, гарнирана с гъби от картофи е страхотно ястие.
Коментари
Поздрави,
Заря :)