Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Пържоли»Сготвена винена свинска плешка, гарнирана с гъби от картофи

Сготвена винена свинска плешка, гарнирана с гъби от картофи

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Сготвена винена свинска плешка, гарнирана с гъби от картофи
Снимка: Даниела Русева
1 / 6
24/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
120 мин.
Порции
2
"Месо, което се топи в устата и вкусни картофки, оформени майсторски, така се впечатляват гости"

Необходими Продукти

  • свинска плешка - 1 кг
  • червено вино - 150 мл
  • лук - 3 глави /малки/
  • чесън - 3 скилиди
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • сол - 2 - 3 щ.
  • червен пипер - 2 щ.
  • черен пипер - 2 щ.
  • бял пипер - 1 щ.
  • чимен - 1 щ.
  • гъби шийтаке - 200 г
  • масло - 1 с.л.
  • брашно - 1 ч.л.
  • вода - 1 ч.ч.
  • сол - 2 щ.
  • готварска сметана - 1 к.ч.
  • картофи - 10 бр /мити/
  • олио - за пържене на кортофите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото от свинска плешка, нарязано на шайби с малко кост, се запържва в сгорещено олио. Всяко парче поотделно се пуска в тигана, като се обръща да се запечата и да се зачерви от двете страни.

Запържените парчета месо се подреждат в тава и се поръсват със сол, черен, бял и червен пипер или с подправки за месо по желание. Между късовете месо се наместват скилидките чесън и главичките лук.

Полива се с чаша вино, напръсква се с олиото, в което сме пържили месото. Фурната се загрява на 200 градуса. Тавата се покрива с алуминиево фолио и месото се оставя да се пече един час, след което фолиото се отстранява. Месото се запича още малко.

В тигана се задушават гъбите с малко масло. Прибавя се 1 ч.л. брашно и се залива с една чаша студена вода. Оставя се да поври на тих огън за кратко, колкото да се сгъсти сосът. Към края при гъбите се добавя и сметаната. Разбърква се и след 2 минути се оттегля от огъня.

За гарнитура можете да направите картофени гъби. За тази цел 10-на картофа с големина на яйце се сваряват за 20 минути, без да се белят. Добре е да са от митите картофи.

Като се сварят се отцеждат и се оставят да се охладят напълно. С инструмент за издълбаване на ябълка, показан на снимката, всеки картоф се пробожда от единия край на дълбочина до 4-5 см. С нож се срязва картофа околовръст.

Трябва острието на ножа да се опре до металната част на инструмента и много внимателно да се отстрани външната излишната част от картофа. Сега също трябва да се внимава при освобождаване на пънчето на картофената гъбка, за да не се счупи.

В малък съд - касерола готовите гъбки от картофи се пускат по 5-6 броя да се запържат в обилно олио. Пържат се 2-3 минути, като внимателно се обръщат.

Освежете пържолите със зелена салата.

Сготвената винена свинска плешка, гарнирана с гъби от картофи е страхотно ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зори
Зори
Дани, страхотна идея с гъбките от картофи! Много креативно!
Поздрави,
Заря :)
24.11.2017 11:28
1
1
Покажи всички подкоментари