Начин на приготвяне
Почистете и нарежете зеленчуците - лука на тънки полумесеци, картофите и гъбите на средно големи парчета.
Натъркайте месото със сол и черен пипер. Загрейте олиото в тиган на котлона на умерена температура. Запържете месото от всички страни до златисто за около 10 мин.
Междувременно подредете от гъбите на дъното на глинения гювеч.
Поставете запърженото парче месо върху гъбите.
В мазнината в тигана сипете лука на полумесеци. Поръсете със захар, разбъркайте и намалете силата на котлона до слабо. Оставете лука да с готви около 15 мин и да се карамелизира. Наредете отстрани около плешката картофи и гъби.
Върху месото сипете карамелизирания лук. Сипете сметаната за готвене в гювеча. Ако желаете по-рядък и повече сос, добавете и бульона.
Имайте предвид, че гъбите ще отделят течност. Захлупете гювеча със свинско и поставете в студена фурна.
Включете първоначално за около 20 мин на 250°C. След това намалете на 180 C и гответе още около 90 мин.
Сервирайте месото нарязано с гарнитура от зеленчуците и сос.