Свинска рибица със сос от ябълки и червено вино

24/11/2017
"Необикновена комбинация - очаквано добър резултат "
Приготвяне15 мин.
Готвене33 мин.
Общо48 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 284
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • свинска рибица - 1 бр. цяла (около 400 - 450 г)
  • портокалов сок - 50 мл прясно изцеден
  • зехтин - 50 мл.
  • розмарин - 2 ч.л. сух
  • черен пипер - на вкус
  • сол - 1 щипка
  • За соса
  • ябълки - 1 бр. зелена, сладко - кисела
  • лук - 1 малка глава
  • чесън - 2 скилидки
  • портокалов сок - 50 мл прясно изцеден
  • червено вино - 100 мл
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистете месото от ципи и мазнина по повърхността. Използвайте остър нож, за да не се нарушава целостта на рибицата. Натъркайте с розмарин, черен пипер и много малко сол (1 щипка). Полейте с по-голямата част от зехтина и 50-те мл портокалов сок и оставете да престои така в хладилника поне 2 часа - колкото повече, толкова по-добре.

2. За соса - обелете и накълцайте лука, ябълката и чесъна. Загрейте зехтина на умерен огън и запържете първо лука за 3-4 минути с щипка сол, добавете ябълката с лъжичките захар и наситнения чесън. Гответе до лек карамелен загар и омекване на плода и зеленчуците.

3. Налейте смесените портокалов сок с виното и гответе до сгъстяване и почти напълно изпаряване на течността. Овкусете с малко черен пипер и сол, регулирайки така сладостта на сосчето. Намерете вашата предпочитана нотка от симфонията-сладко, кисело, солено и наблегнете на нея, слагайки по-малко или повече сол.

4. Извадете месото от хладилника, за да престои няколко минути на стайна температура и да се отпусне, така при печенето ще остане по-крехко. През това време пасирайте соса и включете фурната да се загрява до 200 градуса-горен и долен реотан.

5. Загрейте тиган с остатъка от зехтина (малко количество) на силен огън и запечатайте рибицата от всички страни до приятен загар. Не обръщайте месото много пъти.

6. Сипете в тавичка маринатата, в която е престояло то и го положете отгоре. Завийте с алуминиево фолио и веднага пъхнете във фурната.

7. Печете 15 минути и извадете, без да махате фолиото. Оставете да почине 5 -6 минути, а през това време в широка чиния разстелете соса.

Готовата свинска рибица разположете върху него и поръсете по желание с малко зехтин и едра сол на люспи.

8. Поднесете топло и се насладете на невероятния контраст от вкусове.

Забележка: Ако желаете месцето да е по-розово отвътре намалете малко времето във фурната. Имайте предвид, че и след изваждането, при престояването му 5-6 минути то продължава да се готви.

Дори и на следващия ден така приготвеното месо е хубаво - студено, нарязано на тънки филенца за сандвич или мезенце например. Рядко обаче се случва да остане, защото изчезва още докато е топло.

Добър апетит!

Рейтинг

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Невена Блажева Иванова
Поздравления!Разкошна рецепта...ухае на вкусотия и много,м празнично!Задължително щв се пробва!
1
0
Йорданка Ковачева
Благодаря ти :) И аз мисля, че това е добра идея за празниците, приготвя се бързо и стои някак елегантно. Много се радвам, че ти хареса, Невенка!
0
0