Свински джолан с кожа в гювеч

Даниела РусеваДаниела РусеваГотвач31981781
25/11/2017
"Ето я и най-вкусната причина никога, ама никога да не си помислим да откажем месцето "
Приготвяне20 мин.
Готвене180 мин.
Общо200 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо28 255
  • Преглеждания за месеца395
  • Преглеждания за седмицата130
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свински заден джолан може да се намери в по-големите хранителни магазини, където вакуумирано и свежо се предлага с кост и кожа.

Измийте джолана с топла вода и шпиковайте със скилидки чесън месото във видимата част, без да се наранява кожата. С острието на нож прободете и там поставете обелена скилидка чесън.

Поръсете джолана от всички страни със сол и червен пипер, след което го оваляйте в зехтин. Затворете го в купа с капак и го оставете да престои в хладилника 4-5 часа. На дъното в глинен съд-гювеч подредете шайби от лука, нарязани напречно по 6-7 мм.

Поставете върху тях джолана, а около него пуснете обелените цели картофи. Поръсете със зеленчукова вегета, пуснете зърната бахар и черен пипер, също и дафинови листа и залейте с една чаша вода и една кафена чаша бяло вино.

Похлупете и сложете гювечето на по-ниско ниво във фурната. Сега включете на 180 градуса и оставете така да се пече за 2 часа. Аз пекох с вентилация. Отворете и пуснете около джолана измитите гъби Шийтаке, предварително посолени с щипка сол.

Отново сложете капака и оставете да се пече още 40 минути. Накрая отстранете капака и по желание може да запечете леко джолана отгоре за още 5 минути.

За тази цел фурната може да се превключи на програма грил-вентилация. Накълцайте накрая магданоз при сервиране, а гъбките поръсете с няколко капки от останалото мазно сосче.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар